Kuzey şehir kapısı ayağa kaldırıldı

Muğla'da gladyatörler kenti olarak bilinen Stratonikeia ve Lagina antik kenti kazılarında büyük bir aşama kaydedildi. İki kenti birbirine bağlayan kuzey şehir kapısı ayağa kaldırıldı.

Kuzey şehir kapısı ayağa kaldırıldı

Gladyatörler kentinin şehir kapısı, 1870 yıl sonra yeniden eski ihtişamına kavuştu.

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi'ndeki Stratonikeia antik kenti, Gladyatörler kenti olarak biliniyor. UNESCO Dünya Mirası geçici listesindeki kenti, Lagina antik kentine bağlayan kuzey kapısı yeniden ayağa kaldırıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, çalışmanın önemini anlattı.

- Kuzey kapının bulunduğu alan şehrin önemli merkezlerinden birisi. Hem kent hem de antik dönem için çok önemli. Çünkü antik döneme ait Anadolu'da bu şekilde iki girişi olan tek yer burası. Burada iki giriş kapısı ve bunların arasında çeşme anıtı var. Bunun cephesi iki katlı ve heykellerle süslü. Roma İmparatoru Antoninus Pius'un verdiği parasal destekle ayağa kaldırılan kapıyı yaklaşık 1870 yıl sonra tekrar ayağa kaldırmış olduk. Buranın devamında yine Milattan Sonra 365 yılında depremde yıkılan ve Maximus'un parasal desteğiyle yapılan caddeyi de ayağa kaldırdık.

Stratonikeia antik kenti, aynı zamanda dünyanın en büyük mermer kenti. Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada bulunduğu nadir yerlerden. Antik kentteki çalışmalar yıl boyunca titizlikle yürütülüyor.

# osmanlı # muğla # cumhuriyet # UNESCO # yatağan # roma # bizans # ayağa # gladyatör # lagina # eskihisar # Helenistik