James Jeffrey "koridor" teftişinde

Amerikan ordusu Suriye'nin kuzeyinde askeri varlığını güçlendirirken Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Türkiye'nin kırmızı bültyenle aradığı terörist Mazlum Kobani ile görüştü. Buluşma Haseke'nin güneyindeki bir ABD üssünde gerçekleşti. Jeffrey'nin ikinci adresi ise Irak'ın Erbil kenti... ABD'li temsilcinin ajandasında PYD ile Barzani güçlerinin birleştirilmesi planı var. Rusya ise Haseke'nin Kamışlı kentine askeri sevkiyatlarını hızlandırdı.

James Jeffrey "koridor" teftişinde

Amerikan ordusu Fırat'ın doğusundaki askeri varlığını güçlendirmek için yeni sevkiyatlar yaparken Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey kaçak yollarla Suriye'ye gitti. Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı "Mazlum Kobani" kod adlı teröristle görüştü. Buluşma, Suriye'nin Haseke kenti güneyindeki Amerikan üssünde gerçekleşti.

ABD'li temsilci Suriye'nin kuzeyinde PKK/PYD'nin yanı sıra Suriye Kürt Ulusal Konseyi ve Kürt Ulusal Birlik Partileri ile görüştü.

Jeffrey'nin çantasındaki ana plan ise PKK/PYD'nin siyasi meşru bir aktöre dönüştürülmesi. Bu yöndeki hazılrıkların ilk etabı geçtiğimiz haziran ayında tamamlandı. PYD ile Barzani yanlısı ENKS(e, ne, ke, se) grubu bir araya getirildi. Bu örgütler birlikte hareket etmek için haziran ayında bir ön mutabakat imzaladı. Buna göre taraflar "siyasi karar mercii" kurma noktasında uzlaştı.

Fırat'ın doğusunda PKK'nın uzantısı PYD ile görüşen Jeffrey'nin ikinci adresi Irak'ın kuzeyindeki Erbil kenti. Jeffery burada Barzani yönetimiyle görüşecek.

Amerika'nın hedefi; Barzanici gruplarla PYD'nin tek çatı altında birleştirilmesi. Sürecin devamında ise PYD'nin meşru bir siyasi aktör haline getirilmesi planlanıyor. ABD bu yolla Suriye'nin geleceğiyle ilgili toplantılarda PYD'nin siyasi temsil kabiliyetine ulaşmasını hedefliyor. Temas trafiğinin ardından Jeffrey'nin, PYD ile Suriye'deki Barzani destekli yasadışı partiler arasında "nihai uzlaşı" açıkalaması yapacağı iddia ediliyor.

Amerika'nın ek askeri sevkiyatı ve siyasi mühendislik çalışmaları sürerken Rusya da bölgeye askeri sevkiyatlarına hız verdi. Rus ordusu Fırat'ın doğusundaki devreiye faaliyetleri sırasında sık sık Amerikan ordusuyla karşı karşıya geliyor. Zaman zaman iki orduya ait zırhlı araçlar arasında devriye yarışı ve sürtüşme yaşanıyor. Amerikan'ın son askeri sevkiyatlarıyla eş zamanlı olarak Rusya da, Kamışlı'da bulunan askeri üsse yeni cephane, silah ve lojistik malzeme taşıyor...

ulusal.com.tr

# abd # pkk # pyd # erbil # ENKS