Kıbrıs'ta neler oluyor?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum Kesimi resmi müzakereler öncesi, son kez bir araya geldi. Taraflar güven artırıcı önerilerini birbirlerine sundu. Rum Kesimi'nin isteklerinde herhangi bir değişiklik olmadı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 5 maddelik bir yol haritası sundu. Müzakerelerin 24 Haziran'da başlamasına karar verildi.

Kıbrıs'ta Amerika'nın öncülüğünde başlatılan görüşmelerin son toplantısı yapıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede taraflar birbirlerine güven artırıcı önlem önerilerini sundu.

Rum Kesimi'nin güven artırıcı önlem adı altında, yıllardır Türk tarafına yapması için zorladığı maddeleri bir kez daha sundu. Bunlar arasında Maraş'ın Rumlara verilmesi, Türk askerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden çekilmesi, limanların, havaalarının ve karasularının Rum Kesimi'ne açılması var.

Güney Kıbrıs'ın masadaki en önemli kozu ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sorunu ile enerji.

Rum basınına konuşan Rum yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye ile enerji konusunda hiçbir işbirliği yapmacaklarını söyledi. Hristodulidis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhruiyeti'nin işgal ettiği topraklar için de Rum Kesimi'ne bedel ödemesi gerektiğini savundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti görüşmede çözüm için 5 maddelik bir yol haritası sundu, ancak planın içeriği ile ilgili bilgi verilmedi.

Yapılan son görüşmede müzakerelerin 24 Haziran'da başlatılmasına karar verildi.

ulusalkanal.com.tr

# rum kesimi # müzakereler # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti