Türkiye 4 yılda 17 bin ton badem ithal etti

Badem üretiminde Dünya 8'ncisi olan Türkiye, 4 yılda 17 bin ton badem ithal ederek 400 milyon dolar ödedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Badem üretiminde Dünya 8'incisi olan Türkiye son yıllarda hızla badem ithal eden bir konuma geldi. Türkiye 4 yılda 17 bin ton badem ithal ederek 4 yılda 400 milyon dolar ödedi.

Karadeniz hariç hemen hemen tüm bölgelerimizde yetişen badem, tarım politikaları nedeniyle eskisi kadar üretilmiyor.

Badem yetiştiriciliği, gerekli altyapı çalışmalarının yapılmamış olması nedeniyle, henüz istenilen düzeyde değil. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bu desteklerin başında standart ve kaliteli çeşitlerden elde edilen fidanların üreticiye uygun fiyata ulaştırılması geliyor. Girdi fiyatlarının pahalılığı nedeniyle üreticilere kredi desteği sağlanması da kritik konulardan biri.

Bayraktar, çiftçilerin bahçe kurarak bir dekardan diğer ürünlerden elde edilen gelirin 2-3 katını kazanabileceğini söyledi. Çiftçilerin atıl bıraktıkları taşlı, boş ve kıraç araziler de üretimin yapılacağı alanlardan bazıları.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # badem # ithal