Yunanistan'dan Navtex ve Notam kışkırtması

Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz üzerinden kışkırtmalarda bulunmaya devam ediyor. Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde tatbikat yapacağını Navtex ile duyuran Atina, gayri askeri statüdeki adaları da kapsayacak şekilde havacılık bildirimi yani ''Notam'' da ilan etti. Böylece ilan edilen 15 tatbikat sahası ile Adalar Denizi'ni 4 Ocak'tan 26 Şubat'a kadar boydan boya kapattı. Ankara'dan yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ''Yunanistan'ı sağduyuya davet ediyoruz'' dedi.

Yunanistan'dan Navtex ve Notam kışkırtması

Yunanistan hem Navtex hem Notam ilan ederek tansiyonu yükseltti. Ankara, sağduyu çağrısı yaptı.

Yunanistan, 29 Aralık'ta Girit'in güneydoğusunda askeri eğitimler icra edeceğini duyurdu. Türk Münhasır Ekonomik Bölgesi içinde kalan tatbikat sahasına Ankara'nın yanıtı net oldu.

Türkiye de ilan ettiği Navtex ile aynı sahada aynı saatte Türk Donanması'nın askeri eğitimler icra edeceğini bildirdi.

Ardından Yunanistan, bir hamle daha yaparak, Notam ilan etti. Yunanistan, Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz'deki çok geniş bir sahayı kapsayan havacılık bildiriminde 15 tatbikat sahası bildirdi.

Atina, gayri askeri statüdeki adaları da kapsayacak şekilde Adalar Denizi'ni 4 Ocak'tan 26 Şubat'a kadar boydan boya kapattı. Yanıt Dışişleri Bakanlığından geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Yunanistan'ı sağduyuya ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde bölgede barış ve istikrarı güçlendirme çabalarımıza katkıda bulunarak sorumlu bir şekilde hareket etmeye davet ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

# yunanistan # Navtex # notam