'Erdoğan'ı nefretle kınıyorum!'

Almanya’nın Hamm şehrinde Soma’da şehit olan madencilerimiz için Lokma Günü düzenlendi. Kozluören Gençlerbirliği Derneği’nin Hamm Alevi Kültür Merkezi’nde düzenlediği Lokma Gününe yaklaşık 500 yurttaş katılırken,şehit olan madencilerin yakınları, Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann ve TGB Avrupa Genel Sekreteri Mustafa Tosun da salonda hazır bulundu.

Duaların okunmasının ardından konuşan TGB Avrupa Genel Sekreteri Mustafa Tosun kendisinin de Somalı ve madenci çocuğu olduğunu belirtirken, “Üniversiteyi bir madencinin maaşıyla okudum. Madencinin hangi zor şartlarda çalıştığını ben çok iyi bilirim” dedi. Şehit madencilerin aileleriyle dayanışma içinde olmak gerektiğini vurgulayan Tosun, “Herkesi madenciler ve Soma halkıyla dayanışmaya çağırıyorum. Hepinizi 24 Mayıs’ta TGB’nin Oberhausen’da düzenlediği etkinliğe davet ediyorum. O gecenin bütün gelirlerini Soma’daki ailelere bağışlamak istiyoruz. Ne kadar çok katılım olursa oraya gidecek mebla dao kadar büyük olur” diye konuştu.

Hamm Alevi Kültür Derneği Başkanı Ercan Bakır da, sadece düşünmenin ve anmanın yeterli olmayacağını ifade ederek, salondaki herkesi hem Alevi derneklerinin Köln’de düzenlediği mitinge hem de Oberhausen’daki gençlik buluşmasına çağırdı.

Hamm Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann, madenci yakınlarının aileleri ve Türk halkıyla acılarını paylaşmak için orada bulunduğunu ifade ederken, “Sonuçları bu derece ağır, ölü sayısı bu kadar fazla olmasa da biz de buna benzer felaketler yaşadık. Bu acının aileler için ne anlama geldiğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Erdoğan’ı nefretle kınıyorum’

Kozluören Gençlerbirliği Derneği Başkanı ve madende şehit olan Uğur Çolak’ın akrabası Şerafettin Akın, konuşmakta çok zorlandığını ifade ederken, hayatını kazbeden madenci sayısının çok daha fazla olduğunu düşündüklerini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın 24 Mayıs’ta Köln’e yapacağı ziyareti de değerlendiren Akın şunları söyledi: “Buraya gelmesine bir anlam veremiyorum. Kendi vatandaşlarını tokatlayan, madenci yakınlarına tekme attıran bir insan Almanya’ya gelip ne dersi verecek bilmiyorum. Erdoğan’ı nefretle kınıyorum.”

‘Erdoğan halkı satmaktan vazgeçsin’

Şehit olan madenci Uğur Çolak’ın bir başka akrabası Yıldıray Çolak da Erdoğan’a tepkiliydi. Çolak, “Erdoğan artık halkımızı satmaktan vazgeçsin. Halkımız satılık koyun değil” dedi. 60 sene önce Türklerin Almanya’ya gelmeye başladığını belirten Çolak, “60 sene içinde Türkiye düzeldi diyorlar. Ülke düzeldiyse neden hala dışarıya göç veriyor. Neden bir Alman gidip de dışarıda çalışmıyor da bizim halkımız dışarıda çalışoyor. Neden biz ekmeğimizi kendi topraklarımızda kazanamıyoruz? Kazananlarda neden ölüyor?” diye konuştu.

ERKAN CAN ÇAKIROĞLU / HAMM

# almanya