Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: ''İsrail üzerindeki baskıyı artırmamız gerekiyor''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400 meselesi, Libya ile ilişkiler, İsrail'in saldırıları ve Suriye konusunda Türkiye'nin tavrı ile ilgili açıklamalar yaptı. Washington'a "yaptırımlardan geri adım at" çağrısı yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Suriye hükümeti ile "istihbari görüşmeler" olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: ''İsrail üzerindeki baskıyı artırmamız gerekiyor''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’yle ilişkilerden Türkiye’nin Libya’dan asker çekeceği iddialarına kadar birçok başlıkta Hürriyet Gazetesine açıklamalar yaptı.

S-400 VE F-35 AÇIKLAMASI

Kalın'ın açıklamalarında Washington'a S-400 mesajı verdi. ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

- Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı ve NATO ülkelerinin liderleriyle görüşmeleri olacak. Özellikle PYD ve FETÖ konusunda ABD’den beklentilerimiz var. Biden yönetiminin somut adımlar atmasını bekliyoruz. CAATSA yaptırımları, F-35 ve S-400 gibi ikili ilişkilerimizi tıkayan mevzular var. Türkiye’nin F-35 programından tek taraflı olarak çıkartılması yapılan mutabakata ve anlaşmalara aykırıdır. Buradan geri adım atılmasını bekliyoruz.

LİBYA İLE İLİŞKİLER

Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Libya konusu da gündeme geldi.

- Libyalılar net bir duruş sergilediler. Anlaşma çerçevesinde bizim oradaki çalışmalarımızın devam edeceğini kendileri de ifade ettiler. Biz yaptığımız anlaşmalara bağlıyız, Libyalılar da bağlılar. Libya’ya askeri, siyasi, ekonomik alanlarda destek vermeye devam edeceğiz.

"İSRAİL'İ KINIYORUZ"

Ve İsrail'in Filistinlilere uyguladığı zulüm... İbrahim Kalın dünyaya çağrı yaptı

- İsrail’in yaptığı hukuk dışı, ahlak dışı, vicdan dışı saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. İsrail üzerinde baskıyı mütemadiyen ve sistematik şekilde arttırmamız gerekiyor. Bunun için İslam dünyası, Arap ülkeleri, AB, ABD ve diğer ülkeler nezdinde bu süreci yakından takip ediyoruz.

SURİYE İLE GÖRÜŞME VAR MI?

Mısır ile başlayan diplomatik görüşmelerin ardından Suriye lideri Beşar Esad ile de görüşülüyor iddialarına da yanıt verdi Kalın...

- Mısır ile ilişkilerin normalleşme süreci başladı diye, o zaman "Demek ki Esad ile de görüşüyorlardır" çıkarımı anlamlı değil. Bunlar ayrı dosya konularıdır. Her birinin aktörleri, süreçleri farklı. Esad’la bir görüşme trafiği söz konusu değil. Zaman zaman istihbarat birimlerinin görüşmeleri olabilir.

# abd # türkiye # fetö # libya # erdoğan # İbrahim Kalın # pyd # filistin # doğu akdeniz # nato # asker # türkiye libya # israil filistin # cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın # zulüm # NATO Zirvesi # Türkiye ABD ilişkileri # ABD Türkiye yaptırımlar # türkiye suriye # caatsa # CAATSA yaptırımları # Suriye Esad # suriye beşar esad # ABD yaptırımları # Türkiye Mısır # beşer esad