ABD'nin Çin'i kuşatma girişimleri: QUAD grubu liderleri Beyaz Saray'da ağırlandı

ABD 2004 yılında kurulan "Dörtlü Güvenlik Diyaloğu" liderleri ile Beyaz Saray'da toplantı yaptı. Toplantının "Çin'i kuşatma" için yapılan hamlelerinden biri olduğu belirtildi. Ancak QUAD grubunda bulunan Hindistan ve Japonya'yı AUKUS birlikteliğine de dahil etmek isteyen ABD'ye, iki ülkeden de olumlu yanıt gelmedi.

ABD'nin Çin'i kuşatma girişimleri: QUAD grubu liderleri Beyaz Saray'da ağırlandı

Afganistan ve Batı Asya Coğrafyasında kaybeden ABD'nin Pasifik hamleleri artarak devam ediyor.

Uzmanlara göre Çin'i kuşatma stratejisi kapsamında AUKUS Güvenlik İşbirliği'ne öncülük eden ABD, şimdi de "Dörtlü Güvenlik Diyaloğu" liderlerini Beyaz Saray'da topladı.

ÇİN KARŞITI AUKUS'U GENİŞLETME ÇABALARI

QUAD, yani "Dörtlü Güvenlik Diyaloğu" içinde ABD'nin yanı sıra Avustralya, Japonya ve Hindistan bulunuyor.

İlk kez 2004 yılında kurulan askeri güvenlik ortaklığı, 2017 yılında Trump döneminde ABD'nin "Çin'i kuşatma" stratejileri kapsamında tekrar canlandırıldı.

Öte yandan ABD'nin, düzenlenen zirve öncesindeki Hindistan ve Japonya'yı da AUKUS Güvenlik İşbirliği'ne dahil etme girişimleri de olumsuz sonuçlandı.

Biden yönetimi, Pasifik bölgesinde ABD nüfuzunu arttırma girişimlerine ağırlık verse de, Çin'e karşı açık tavır alabilen müttefikleri bulamadığı görüldü.

ABD politikalarına, yalnızca Japonya'nın daha olumlu bir noktada yaklaşıyor. Bunun nedeninin de Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'nın Asya'da daha önemli bir statü arzusu olduğu belirtiliyor.

Global Times'a konuşan Çinli dış politika uzmanı Prof. Li Haidong, ABD'nin elinin zayıf olduğunu vurguladı. Lİ, Japon lider Suga'nın ABD'ye sadakatini sürdürmek niyetinde olabileceğini de belirtti.

# abd # Afganistan # Batı Asya # Pasifik # Quad