Memleket özlemi çekenler, bu fuar sizin için

Antalya Ticaret Borsası(ATB) öncüllüğünde 22-26 Ekim tarihleri arası gerçekleşecek olan 5. Yöresel Ürünler Fuarı'nın basın toplantısı ATB toplantı salonunda yoğun katılımla yapıldı. Sektör temsilcilerinin ve çevre illerden kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıya basın mensuplarının ilgisi yoğun oldu.

Memleket özlemi çekenler, bu fuar sizin için

Antalya Ticaret Borsası(ATB) öncüllüğünde 22-26 Ekim tarihleri arası gerçekleşecek olan 5. Yöresel Ürünler Fuarı'nın basın toplantısı ATB toplantı salonunda yoğun katılımla yapıldı. Sektör temsilcilerinin ve çevre illerden kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıya basın mensuplarının ilgisi yoğun oldu. 'Sizin oraların nesi meşhur?' sloganıyla 4 yıldır Anadolu'nun öz değerlerine farkındalık ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla yola çıkılan Yöresel Ürünler Fuarı'na tüm yurttaşlar çağırıldı. Memleketözlemi çekenler bu fuar sizin için...

İlki 2010 yılında düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı, üretici ve yetiştiricilere kapılarını 5. kez açmaya hazırlanıyor. Antalya Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleşecek olan fuar, 22-26 Ekim tarihleri arasında Expo Center Fuar Alanı'nda ziyaretçilerine açılacak. Anadolu'nun farklı kültürlerine ev sahipliği yapacak fuarda, yurdun dört bir yanından gıda, sanayi, turizm, tarım, tekstil ve el sanatlarında o yöreyi temsil eden ürünler yer alacak. Burdur'un Ceviz Ezmesi, Yozgat'ın Arabaşı, Diyarbakır'ın Karpuzu, Gaziantep'in El İşlemesi Bakırları, Tokat'ın Basması, Amasya'nın Elması, Van'ın Kedisi, Sivas'ın Kangalı ve daha nice ürün 113 stant da 325 katılımcıyla bu fuarda temsil edilecek. Başladığı günden bu yana üretici, yetiştirici ve meslek kuruluşlarının merakla beklediği fuar için Antalya tüm hazırlıklarını tamamladı. Yurdun dört bir yanından gelecek yöresel ürünler heyecanla beklenmeye başlandı. Fuarın tanıtım toplantısı da aynı heyecana ortak olarak ATB Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 5 yıl önce çıktıkları yolda yöresel ürünlerin farındalığı ve önemi konusunda ciddi yol kat ettiklerini belirterek, bu uğurda destek veren herkese teşekkür etti.

Fuar Binlerce Yıllık Medeniyetin Mirasına Sahip Çıkıyor

Ülkedeki tüketim ve üretim alışkanlıklarının deforme olduğu son dönemlere vurgu yaparak sürdürdüğü konuşmasında Çandır, "Biz bu toprakların bize verdiği, binlerce yıllık medeniyetlerin bize emanet ettiği bu değerlere sahip çıkmak, bunları ekonomiye kazandırmak, yerinde istihdamı sağlamak, kısaca insanımıza iş, aş edindirmek için yoğun olarak yöresel ürünlerimizle ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Uzaklaşılan Anadolu Ayarlarına Yeniden Dönebilmek İçin Fuar Önemli

Bir taraftan yaşadığı yerlerden ayrılmak durumunda kalan insanları fuar aracılığıyla yörelerine götüreceklerini, diğer taraftan son dönemde aşırı göçle boşalan ilçe ve köylerin üretimini harekete geçirerek onları tekrar ekonomik anlamda zenginleştirmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden Çandır, "Bu anlamda sloganlaştırdığımız bir söz de var. Bu toprakların bize verdikleri, öğrettikleri daha doğrusu Anadolu'nun tüm nimetleri bize bir Anadolu ayarı vermişti, uzaklaştığımız Anadolu ayarlarına tekrar dönebilmek için bu fuarı çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Coğrafi İşaretleme Konusunda Seferberlik Başladı

Yöresel ürünler konusunda yürütülen projenin bir ayağı olan fuara başlamadan önce coğrafi işaretli olan ürün sayısının 119 olduğunu, fuarın yarattığı farkındalıkla birlikte ise bu sayının 183'e ulaştığı konusunda rakamsal bilgiler veren Çandır, hali hazırda 220 ürününde müracaat ettiğini ve illerde coğrafi işaret alabilmek için seferberlik olduğunu kaydetti. Fuarın coğrafi işaretler konusuna ayrı bir önem verdiğini belirten Çandır, Türk Patent Enstitüsünün fuar boyunca açık olan standından bu konuda her türlü bilgi ve desteğin alınabileceğini belirtti. Fuar da ayrıca yine coğrafi işaretleme konusunda seminerlerin ve panellerin olacağını duyurdu.

Hedef 100 Bin Ziyaretçi

Fuarın turizme katkısını arttırabilmek içinde çalışmalar yürüttüklerini paylaşan Çandır, tur operatörlerinin fuara turlarını getireceğini söyledi. Fuara katılım sayısıyla ilgili hedefleri konusunda da bilgiler veren Çandır, yoğun çalışmalarının ve önemli desteklerin getirisiyle en az yerli 100 bin, % 10 civarında da yabancı ziyaretçi beklediklerini dile getirdi.

Yurttaşlara Fuara Katılım Çağrısı

Çandır, "Antalya'da yaşayan, dışarıdan gelen herkesin bu fuarımızı ziyaret etmesini bekliyoruz. Eğer kendi ürünlerimize sahip çıkmak istiyorsak, eğer çocuklarımıza bu emaneti aktarmak istiyorsak, bu fuarı ziyaret edelim diye düşünüyorum" sözleriyle tüm yurttaşlara çağrıda bulundu. Toplantıda sektör temsilcileri de söz aldı ve Yöresel Ürünlerinin önemine dikkat çekerek fuara katılım çağrısında bulundular.

Fuarın Ayrıntılı Bilgileri

22- 26 Ekim tarihleri arasında Antalya Expo Center Fuar Alanı'nda gerçekleşecek fuarın ziyaret saatleri 10:00-20:30 olarak belirlendi. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek fuar için kentin 10 noktasından ücretsiz hizmet verecek ring seferleri düzenlenecek. Başka fuarlarda karşılaşılan çocuk ziyaretçi sıkıntısı Yöresel Ürünler Fuarı için geçerli olmayacak. Yurttaşlar çocuklarıyla fuarı ziyaret edebilecekler. Ayrıca bu yıl ilk kez fotoğraf yarışması düzenlenecek. İster profesyonel ister değil tüm ziyaretçiler çektikleri fotoğrafları internet aracılığıyla 'sizin oraların nesi meşhur' sayfasına gönderip, yarışmaya katılabilecek. Kazanan ilk üç fotoğraf sahibine farklı farklı hediyelerde düşünülmüş. 22 Ekim günü saat 15:00 de gerçekleştirilecek protokol açılış törenine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, BM Temsilcileri, 62 İlin Vali, Oda ve Kurum Temsilcileri, Yavru Vatan Kıbrıs'tan temsilciler ile Antalya'nın önde gelen sanayi, ticaret, kültür, oda ve kurumlarının temsilcileri katılacak. 26 Ekim saat 20:30'da kapılarını kapatacak olan fuarda bu tarihe kadar bir çok panel, seminer ve konferans gerçekleştirilecek. Fuar alanı geçmiş Yöresel Ürünler Fuarları ve Türkiye hatıralarını canlandıracak nesnelerle süslendi bile. Memleket özlemi çekenler bu fuar tam da size göre...

Haber: Devrim Dönmez Koçak - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

ulusalkanal.com.tr

# fuar # Özlem # memleket