Irak'ta sular ısınıyor! Barzani panikledi

Merkezi yönetimle Bölgesel yönetim arasında askeri tansiyon yükseliyor. Erbil yönetimi, "Bağdat bize saldıracak" kampanyasına başladı. Bağdat iddiaları reddederken, referandumun iptal edilmesinde ısrarcı. Kerkük kenti çevresinde Bağdat'a bağlı Haşdi Şabi'nin hazırlık yaptığı yönünde de iddialar var

Irak'ta sular ısınıyor! Barzani panikledi

Irak'taki tartışmalı bölgelerde sular ısınıyor. Erbil yönetiminin hak iddia ettiği Kerkük ve Musul kentleri çevresinde askeri gerilim tırmanıyor. Bölgesel Yönetim "Bağdat bize saldıracak" kampanyası yürütürken, Irak Merkezi yönetimi, "Kürt halkımızla savaşmayacağız" diyerek iddiaları reddediyor.

Bağdat, Erbil'in referandumu iptal etmesini istiyor. Irak Başkanı Haydar İbadi, savaş istemiyoruz derken "Irak anayasasını uygulayacağız" vurgusu yapıyor.

Bağdat yönetimi diplomasiyi elden bırakmazken askeri hazırlıklarını da sürdürüyor. Irak merkezi hükümeti sözcüsü Sadi Hadisi, en gerilimli bölge olan "Kerkük'e askeri operasyon" iddiasını yalanladı. Ancak bölgedeki kaynaklar askeri bazı hazırlıkların yapıldığını bildiriyor.

Bütün bu gelişmelere ek olarak Erbil Emniyet Müdürlüğü, "askeri hazırlığı" gerekçe göstererek Musul yolunu kapattı. Peşmerge güçleri, Haşdi Şabi kuvvetlerinin civar köylerde operasyon hazırlıkları yaptığını ileri sürüyor.

ABD'nin eski Bağdat ve Kabil Büyükelçisi Zalmay Halilzad, sosyal medya hesabından bir başka iddiayı gündeme getirdi. ABD'li diplomat, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Kerkük'e saldırmak için Haşdi Şabi'yi teşvik ettiğini öne sürdü.

ulusal.com.tr

# ırak # barzani