Hafter yenildi Fransa UHM ile görüştü

Sahadaki üstünlük siyasetteki gelişmelere yansıdı. Libya’da darbeci Hafter’in yenilgisinden sonra Fransa, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile temas kurdu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’la telefonda görüştü. Rusya’dan ise Libya’ya elçilik adımı geldi.

Hafter yenildi Fransa UHM ile görüştü

Libya’da dengeler değişti, Fransa’dan önce “Hafter'i desteklemedik” açıklaması geldi. Ardından meşru Ulusal Mutabakat Hükümet ile görüşme yapıldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ile Libya Başbakanı Serrac telefonda görüştü. Fransız bakan, Libya'da istikrardan yana olduklarını söyledi. İtalya ve Fransa'nın bu yaklaşımda anlaştıklarını ve Fransa'nın Libya'ya yönelik her türlü kaynaktan dış müdahaleyi reddettiğini vurguladı.

İkili görüşmede Libya Başbakanı Serrac ise Hafter milisleri tarafından döşenen mayınların sivillere zarar verdiğini belirtti. Petrol tesislerindeki blokajın son bulması gerektiği vurgulandı.

Rusya’dan ise elçilik hamlesi geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih’le bir araya geldi.

Rusya’nın Libya'daki Büyükelçiliği çalışmalarının yeniden başlatıldığı duyuruldu. Atanacak isim şimdilik Tunus’ta olacak, ancak Lavrov, Rusya’nın Libya’nın her yerinde temsil edileceğini söyledi.

Lavrov, diyalog çağrısı da yaptı. Tarafları masaya davet etti.

ulusal.com.tr

# libya # hafter # Ulusal Mutabakat Hükümeti