Çocuklara çikolatayı ve gofreti unutturan lezzet

Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden kuru kaymak, Nevşehir'in hamarat kadınlarının ellerinden sofralara ulaşıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen ve "doğal gofret" olarak adlandırılan kuru kaymak, hem damağa, hem de sağlığa hitap ediyor.

Çocuklara çikolatayı ve gofreti unutturan lezzet.

Adını bu üründen alan Nevşehir'in Kaymaklı beldesinde yöre insanının geçim kaynağı, kuru kaymak...

Yöre halkının 'doğal gofret' dediği kuru kaymak yüzde 100 sütten imal ediliyor. Yüzde yüz doğal olunca ürüne talep artıyor.

Kuru kaymağın yapım süreci saha erken saatlerde başlıyor. İlk iş, inekleri sağmak. Arından bağ çubuğu ve saman kullanılarak tandırlar yakılıyor. Hem sağlığa hem de damağa yarayan kuru kaymağın yapılışını ustaları işte böyle anlatıyor...

Yapımı oldukça zahmetli, yöresel ve doğal olunca, bedelinin de yüksek olması gerekiyor. Ama kuru kaymak kendine has özelliklerine rağmen 30 liradan alıcı buluyor.

Kuru kaymak, Kaymaklı Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuru sonucu 6 Ocak 2010'da tescillenerek marka haline geldi.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, tanıtım için her yıl yaz aylarında kaymak festivali düzenlediklerini söyledi. Şimdi hedef; seri üretime geçmek.

ulusalkanal.com.tr

# anadolu # Nevşehir # kaymak