TSK'ya Suriye'ye girin emri

Suriye sınırındaki PKK tehlikesinin görüşüldüğü Beştepe'deki güvenlik zirvesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne "Cerablus'a girin" emri verildiği ortaya çıktı. İddiayı, Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan yazdı. Ancak, TSK komuta kademesi ve üst düzey bürokratlardan itirazlar yükseldiği öğrenildi.

TSK'ya Suriye'ye girin emri

Beştepe’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde, TSK’ya "Cerablus’a girin" emri verildiği ortaya çıktı.

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan'ın yazdığı bilgilere göre Kürt koridoru planı ve Suriye’de olup bitenler hakkında yapılan sunumlardan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne "Suriye'nin Cerablus bölgesine girin" emri verdi. Ancak, hem Dışişleri bürokratları hem de TSK'nın komuta kademesindeki bazı isimlerden itiraz geldi.

Bürokratlar, Suriye'nin kuzeyine yönelik kapsamlı bir harekat için yalnızca ABD ve koalisyon güçleri dışında Rusya ve İran’ın da ikna edilmesini gerektiğini hatırlattı. Esad yönetimi ile mutabık kalınması gerektiği belirtildi. Harekat için alt yapı hazırlanması istendi. Suriye ve ABD ile de ilişkilerin bozulacağı uyarısı yapıldı.

TSK komuta kademesi de emre temkinli yaklaştı. Erdoğan ve Davutoğlu'na Süleyman Şah operasyonu hatırlatıldı. Operasyonun öncesi ve sonrasının çok iyi hesaplanması istendi. TSK, "Türk Silahlı Kuvvetleri başarı ile operasyonu yapar. Orada büyük yangın var. Biz o yangını da söndürürüz. Fakat yangına giderken yolda ne gibi tuzaklar var? Yangının boyutu buradan gözüktüğü kadar mı?" uyarısı yaptı. Erdoğan ve Davutoğlu’na Ayn-el Arap'ta PYD’ye verilen desteğin nelere yol açtığı, diplomatik fakat net bir dille anlatıldı.

Ancak Davutoğlu, operasyonun bir an önce yapılmasında ısrar etti. Komuta kademesi de "gerekçeli yazılı emir" istedi. Davutoğlu daha önce TSK’ya sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren direktifleri hatırlattı "onları kullanın" dedi. Toplantıdan sonra da Cerablus’a müdahale için yazılı direktifi Genelkurmay’a gönderdi. Dışişleri Bakanlığı ile TSK da çalışmalara başladı.

ulusalkanal.com.tr

# pkk # tsk # suriye # Ahmet Davutoğlu # emir