Recep Erçin yazdı: İşsiz sayısı daralmanın 2 buçuk katı arttı

Ekonomi baş aşağı yuvarlanırken işsizlikteki artış tırmanışa geçti. Türkiye ekonomisi, tarihinin en ağır krizinin ilk üç ayını yaşadığı dönemde istihdamda ağır kayıplar vermeye başladı. Bu nedenle Hükümet, iş dünyasına çağrıda bulunarak ikinci istihdam seferberliğini başlattı

Recep Erçin yazdı: İşsiz sayısı daralmanın 2 buçuk katı arttı

Geçen yılın son üç ayında gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde üç oranında küçüldü. Bu oran TÜİK’in ilk resmi açıklaması. Oysa birçok uzman gibi bizlerin de tahmini sanayi üretiminin çok sert daraldığı, tüketimin dibe vurduğu söz konusu dönemde daralmanın yüzde üçleri aştığı yönünde. Haziran ayında 2019’un ilk çeyrek büyüme verisi açıklandığında 2018’in son çeyreğine ilişkin daralmanın çok daha fazla olduğunu yapılacak revizyondan göreceğiz.

VAHİM TABLO KARŞIMIZDA

TÜİK’in açıkladığı işgücü istatistiklerinde ne yazık ki istihdam göremiyoruz. Arındırılmış verilerle hesaplanan aylık gelişime baktığımızda ekonominin yüzde üç daraldığı dönemde işsiz sayısı 325 bin kişi arttı. Yani 2018’in ekim, kasım, aralık aylarında eylüldeki işsiz sayısına göre yüzde 8.6’lık bir artış yaşandı. Yüzde üçlük daralmaya karşılık yüzde 8.6’lık bir işsizlik artışı oldukça vahim bir tabloyu gözler önüne serdi. Üstelik enflasyonun da ortalama yüzde 22’ler düzeyinde seyrettiği bu dönem Türk ekonomi tarihinde ayrıca incelenmesi gereken bir başlık olarak derslerde yerini alacaktır.

BÜYÜME İŞSİZLİK GETİRDİ

Örneğin teğet geçtiği öne sürülen 2009 krizinde ekonomi yüzde 4.8 oranında daraldı. 2008’de 2.3 milyon olan işsiz sayısı 800 bin kişi civarında artarak 2009 sonunda 3.1 milyona çıktı. 2018’in yıllık işgücü verileri açıklanmadığından 2017 Aralık dönemi ile 2018 Aralık dönemini kıyasladığımızda işsiz sayısının 3.3 milyondan 4.3 milyona çıktığı görülüyor. Yani ekonominin yüzde 4.7 daraldığı dönemde işsiz sayısı 800 bin kişi artarken, yüzde 2.6 büyüdüğümüzün ifade edildiği 2018’de bir milyon yeni işsizimiz oldu.

BEKA DEĞİL GEÇİM SORUNU

Perşembenin gelişi çarşambadan belliyken ekonomi yönetiminin bu vahim tabloyu geri çevirmede neden başarısız olduğu veya neler yapılsa bu derece ağır bir tabloyla karşılaşmayacağımız soruları şu günlerde ülkenin ana gündem konuları arasında yer almalı. Oysa vatandaşın geçim derdine düştüğü şu dönemde Cumhur İttifakı ve onun tekelleşmiş medyası tarafından, yerel seçimler bir beka meselesi olarak manşetlerden inmiyor! Siyasetçilerin dilinden düşürmediği beka sorunu aslında vatandaş açısından geçim sorununa dönüşmüş durumda.

RECEP ERÇİN

ulusal.com.tr

# işsizlik # rakamları # daralma # işsiz sayısı