NATO'dan Rusya kararı

NATO zirvesi dün Galler'in başkenti Cardiff'te başladı. Ukrayna krizinin ve Rusya'ya karşı atılacak adımların damga vurduğu zirvede Kiev yönetimine ilk somut yardım kararı alındı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna ordusuna destek amaçlı 15 milyon avroluk bir destek fonunun oluşturulduğunu duyurdu.

NATO'dan Rusya kararı

Dün Galler'de başlayan NATO zirvesi bugün de oturumlar ve liderler arasında görüşmelerle sürüyor...

Ukrayna krizi ve Rusya'yı çevreleme planlarının masaya yatırıldığı zirveden ilk somut karar çıktı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun Ukrayna ordusunu destekleme kapsamında 15 milyon avroluk destek fonu oluşturulduğunu söyledi.

NATO'nun Kiev yönetimine destek fonu, lojistik, iletişim, siber savunma ve komuta-kontrol alanlarını kapsayacak. NATO ayrıca Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda yaralanan askerlerin tedavisinde de destek sağlayacak.

NATO'nun teşkilat üyesi olmayan Ukrayna'ya bu geniş kapsamlı yardımına, ülkenin darbeyle yönetime gelen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'dan teşekkür geldi. Poroşenko, NATO'dan askeri teçhizat sevkiyatı sözü de aldıklarını söyledi ancak konu hakkında ayrıntı vermedi.

Öte yandan Almanya, Polonya ve Danimarka da Polonya'nın Szczecin (Şeçın) kentindeki NATO gücüne ek asker yollama kararı aldı. Alman Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre personel sayısı 400'e çıkarılacak. Saldırı durumunda NATO, koordinasyonu bu karargahtan yürütecek.

Zirvede bugün Doğu Avrupa için eylem planının da karara bağlanması öngörülüyor. Plana göre NATO'nun sözde Rus tehditine karşı vuruş gücü yüksek 5 bin askeri birliği bölgeye konuşlandırması bekleniyor.

Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye saatiyle 17.15'te ABD Başkanı Barack Obama ile Galler'de bir araya gelecek.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # nato # Rasmussen # Ukrayna # cardiff