Yargıtay seçimlerine gölge düştü

Yargıtay, 25 Mart'tan beri 4 yıl görev yapacak başkanını belirleyemedi. Seçim süreci haftalar boyunca devam ederken, başkan adayları arasında bulunan Muhsin Şentürk'ün, Yargıtay üyelerine 'Cumhurbaşkanı ile görüştüm ve tercih edildiğimi iletmek istiyorum' şeklinde mesajlar gönderdiği iddia edildi.

Yargıtay seçimlerine gölge düştü

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın başkanlıktaki 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle 25 Mart Pazartesi günü başlayan Yargıtay başkanlığı seçimlerinde şu ana kadar sonuç çıkmadı. Haftalar boyunca yapılan 25 tur oylamada hiçbir aday, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamadı.

Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını 25 Mart'tan bu yana belirleyememesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Odatv'nin haberine göre; Yargıtay Başkanlığı için yarışan 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk imzasıyla Yargıtay üyelerine "Cumhurbaşkanı ile görüştüm, beni tercih etti" şeklinde mesajlar gönderildiği ifade edildi. Şentürk'ün olduğu öne sürülen mesajların gündeme gelmesi ise Yargıtay seçimlerine adeta gölge düşürdü.

İddialara göre, Şentürk'ün destekçileri olan Adalet Bakanlığı'ndan bir bakan yardımcısı, yine Adalet Bakanlığı'nda görevli bir eski başsavcı ile ismi "Hakyol" grubu ile anılan üst düzey bir bürokrat da Muhsin Şentürk imzalı bu mesajları Yargıtay Üyeleri'ne gönderenler arasında.

Şentürk'ün imzası ile Yargıtay Üyelerine gönderildiği ileri sürülen o mesaj şöyle:

"Saygıdeğer ..... Başkanım;

Yirminci turu geride bıraktığımız Yargıtay Birinci Başkanı seçimi oylamalarında şu ana kadar şahsıma vermiş olduğunuz kıymetli desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Şahsınıza arz ettiğim 24.03.2024 tarihli bilgilendirme yazımda belirtmiş olduğum diğer hususlar mahfuz kalmak kaydıyla;

Süreçte devletimizin ilgili kurumlarıyla kurulan irtibat ve yapılan görüşmeler sonucu;
Tereddüde mahal bırakmaksızın, sırasıyla ve en yakın zaman içerisinde;

1-Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararıyla ortaya çıkan MAAŞ SORUNU’nun çözülmesini,

2-Bir statü mesleği olan YARGITAY ÜYELİĞİ’Nİ 12 YIL İLE SINIRLANDIRAN yasal düzenlemenin değiştirilmesini,

3-Halen Anayasa Mahkemesi üyelerinin sahip olduğu DİPLOMATİK PASAPORT KULLANIM HAKKI’nın Yargıtay üyelerimize de teşmil edilmesini,

Sağlamaya çalışacağımı, bu konuda önemli bir mesafe katettiğimi,

Bilgi ve takdirlerinize sunar, belirttiğim hususları yerine getirebilme şans ve imkanının doğması için yarın başlayacak oylamalarda daha güçlü ve kıymetli desteğinizin devamını istirham eder, derin saygı, muhabbet ve selamlarımı iletir, sağlıklı günler dilerim."

# yargıtay