ABD'den skandal Türkiye raporu

ABD'nin Türkiye'de hükümet kurma planları ile ilgili dikkat çeken bir rapor daha yayımlandı. ABD politikasına etki eden kurumlar arasında gösterilen Brooking Enstitüsü raporunda Türkiye hükümeti hedef alındı. ABD yönetimine Türkiye ile ilgili tavsiyelerin sıralandığı raporda ''Yeni Türk hükümeti seçilene kadar baskı sürdürülmeli'' ifadeleri kullanıldı.

ABD'den skandal Türkiye raporu

Dünyada ABD hegemonyası çökerken ABD politikasını yönlendirmesiyle bilinen BrookingEnstitüTürkiye ile ilgili skandal bir rapora daha imza attı.

''Yeni Türkiye için yeni ABD politikaları'' başlıklı raporda ABD ile Türkiye arasında son 4 yıldır yaşanan krizler ele alındı. ''Batı ile bağların yeniden kurulmasından fayda sağlayacağına demokratik olarak seçilmiş bir Türk hükümeti karar verecek. O zamana kadar Washington'un önündeki zorluk, bunu görünür kılmak için yeterli baskıyı sürdürmek olacaktır'' ifadelerine yer verildi.

Brooking raporunda Türkiye'nin batıyı ''gerilemekte olan bir düşman'' olarak gördüğü tespiti yapıldı. Erdoğan yönetiminin AB ve ABD ile ilişkilerini kendi tercihlerine göre düzenleyebileceğine inandığı belirtildi.

Nicholas Danforth imzalı raporda, ABD'de Joe Biden ile başlayan yeni dönemde ikili ilişkilerin seyri de değerlendirildi.

Biden yönetimi konusunda da karamsar bir tablo çizilen raporda da, Türkiye'yi bekleyen şeyin Biden yönetimiyle ''yeniden kurulacak bir ilişki'' yerine ''dış politikada çözülmesi gereken bir dizi sorun'' olduğu ifade edildi.

Biden'ın önünde CAATSA yaptırımlarını kullanma fırsatı bulunduğu belirtilen raporda ''Başkan Biden artık CAATSA'yı ileriye dönük daha tutarlı ve etkili bir politika aracı olarak kullanma fırsatına sahip. Bu, S-400'lerin devre dışı bırakılması karşılığında yaptırımların kaldırılmasına yönelik net bir yol sağlamayı içerecek'' ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, raporda ABD'li siyasetçilere Türkiye ile kurulan ilişkiler konusunda tavsiyeler sıralandı.''NATO'nun yapısı işi zorlaştıracak olsa da, üye ülkeler Ankara'nın veto gücünü kötüye kullanmasını önleyecek mekanizmalar hakkında ciddi düşünmeye başlamalı değerlendirmesi yapıldı.

Raporda ABD'li politika yapıcılar, Türkiye'nin dahilini gerektiren herhangi bir bölgesel stratejinin Ankara'ya ABD politikası üzerinde yenilenmiş bir etki alanı sağlayacağının farkında olmalı.'' denildi.

# abd # türkiye # hükümet # ab # rapor # yeni türkiye # enstitü # caatsa