ABD ve AKP hüsrana uğradı: Eğit-donat bitti

Washington yönetiminin 500 milyon dolar bütçe ayırdığı ancak fiyaskoyla sonuçlanan eğit donat programı resmen bitti. ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili programın sona erdiğini açıkladı. Suriye'ye karşı çatışan teröristlerin eğitip silahlandırılmasını öngören program kapsamında seçilen teröristler tek kurşun atamadan yok olmuştu.

ABD ve AKP hüsrana uğradı: Eğit-donat bitti

Önce 54 kişilik ilk grup eğitimden geçirildi. Teröristler silahlandırıldı ve Suriye'ye gönderildi. 53 kişilik grup tek kurşun atamadan yok olup gitti.

ABD ve AKP iktidarı, daha sonra 70 kişiyi aynı yöntemle Suriye'ye gönderdi. Bu kez bölgeye gönderilen gruba hava desteği de verildi ancak sonuç değişmedi. İkinci gruptan da beklenen verim alınamadı.

ABD sonunda programı bitirdi. ABD'de yayın yapan New York Times Gazetesi'ne konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, programın sona erdiğini duyurdu.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, artık muhaliflerin Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde eğitilmeyeceğini söyledi.

Söz konusu yetkili, "bunun yerine, Türkiye'de çok daha küçük eğitim merkezleri kurulacağını ve orada çoğunlukla muhalefet liderlerinden oluşan küçük bir grubun, hava saldırılarına yol göstermek gibi operasyonel manevralar konusunda eğitileceğini" ifade etti.

Eğit-Donat programı ABD'nin AKP iktidarıyla birlikte vardığı anlaşma kapsamında başlamıştı. Amaç eğitilip silahlandırılan terörist gruplarla Suriye hükümetini yıkmaktı. Bu kapsamda 54 kişilik ilk grup 12 Temmuz'da bölgeye gönderildi. Ancak ilk grubun bir bölümü IŞİD bir bölümü de El Nusra tarafından yok edildi. Geriye kalanlardan da haber alınamıyor.

Bölgeye gönderilen 70 kişilik ikinci grup ise hala bir icraat yapamadı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # suriye # Obama # the new york times