Türkiye'den NATO'ya Güney Kıbrıs tepkisi: Büyük bir gaflettir, kınıyoruz

NATO'da bir skandal daha yaşandı. NATO'da düzenlenen komutanlık devir teslim törenine üye olmamasına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de davet edildi. Skandal karara tepki gösteren Türk heyeti töreni terk etti. Türk Dışişleri Bakanlığı'da Rum Yönetiminin davet edilmesini kınayan bir açıklama yaptı

Türkiye, NATO komutanlık devir teslim törenini terk etti.

NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhında devir teslim töreni düzenlendi. Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı görevi Orgeneral Curtis Scaparrotti'den Orgeneral Tod Wolters'a geçti.

Belçika'nın Mons kentinde düzenlenen törende NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuşma yaptı.

Devir teslim töreninde Amerikalı Orgeneral Wolters, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı'nı Scaparrotti'den devraldı.

NATO'daki devir teslim töreninde skandal bir olay da yaşandı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi resmi üye olmamasına rağmen törene davet edildi. Türkiye'den ise tepki gecikmedi.

Türk heyeti, davetin geri çekilmesini istedi, aksi halde törene katılmayacağını ilan etti. Dediğini de yaptı. Türk heyeti töreni terk etti.

Bu arada NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ofisinin, Türk yetkililerin bilgi vermesiyle durumdan haberdar olduğu öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı da NATO'nun Avrupa karargâhına Rum Yönetiminin davet edilmesini kınadı. Bakanlık sözcüsü Hami Aksoy yaptığı açıklamada "Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin davet edilmesi büyük bir gaflettir" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Belçika’nın Mons şehrinde bulunan SHAPE karargahında bugün (3 Mayıs) tertiplenen SACEUR’ün komuta devir teslim törenine, anılan karargah tarafından diğer AB üyeleriyle beraber, NATO nezdinde herhangi bir statüsü bulunmayan GKRY’nin de davet edilmesi iyi niyetle izahı mümkün olmayan, büyük bir gaflettir.

SHAPE Karargahının kendi inisiyatifiyle yaptığı anlaşılan bu sağduyudan uzak davranışı kınıyoruz. Anılan karargahın, Türkiye dahil, NATO üyelerinin siyasi kontrolünde olduğunu ve bu anlayışla hareket etmekle mükellef bulunduğunu bu vesileyle hatırlatıyoruz.

Bu gelişmeden haberdar olmamız üzerine, sözkonusu devir teslim törenine ülkemizce iştirak edilmemiştir. SHAPE karargahının bu affedilemez hatayı nasıl işlediğinin açıklığa kavuşturulmasını teminen gerekli girişimler yapılmıştır.

Bu tür emrivakilerden medet umulmasının, NATO ile AB arasındaki işbirliğine yarar sağlamayacağı açıktır. NATO makamlarını, tüm İttifak yapılarının kollektif kararlara ve iki örgüt arasındaki Uzlaşılmış Çerçeveye uygun biçimde davranmasını temin etmeye çağırıyoruz.

ulusal.com.tr

# dışişleri bakanlığı