AKP'den Erdoğan'a Başkanlık çalımı

AKP'nin 7 Haziran'daki genel seçimler için hazırladığı beyannamenin ayrıntıları ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ana unsur olsun" dediği başkanlık sistemi, beyannamede "Yeni anayasa" başlığı altında yer alacak. Beyannamede yargı ile ilgili de önemli düzenlemeler bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Başkanlık sistemi" talebi, AKP'nin seçim beyannamesine giriyor. Ancak Erdoğan'ın istediği gibi "ana unsur olarak" değil...

Erdoğan, 7 Haziran'daki genel seçim için hazırlanan seçim beyannamesinde ana unsurun Başkanlık sistemi olması gerektiğini söylemişti. Başbakan Davutoğlu ise ana unsurun yeni anayasa olacağını belirtmiş, Ak Saray'a ince mesajlar vermişti.

Hürriyet gazetesi'nin haberine göre, Başkanlık sisteminin seçim beyannamesinde nasıl yer alacağı belli oldu. Buna göre, ana unsur yeni anayasa olacak. başkanlık sistemi de tali unsur olarak beyannameye eklenecek.

Nasıl bir model önerildiğine ilişkin ayrıntı verilmeyecek. "Yarı Başkanlık sistemi"ne benzer vurgular da yapılmayacak.

Beyannamede yargı ile ilgili de önemli düzenlemeler yer alıyor. Hazırlanan taslak metne göre, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin yanı sıra Yargıtay ve Danıştay da lağvedilecek. Yerlerine Temyiz Mahkemesi kurulacak. Askeri, idari ve adli mahkemelerin tüm temyiz işlemlerine de bu mahkeme bakacak.

Temyiz Mahkemesi başkanı ve başkanvekilleri, üyeler tarafından kendi aralarından 4 yıl için seçilecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri de Meclis tarafından seçimlecek.

Beyanname hazırlandıktan sonra Davutoğlu’nun başkanlığında yapılacak son toplantıda gözden geçirilecek.

ulusalkanal.com.tr

# erdoğan # AKP # başkanlık sistemi