ABD’den İran'a yaptırım açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’a yönelik yaptırımlara uymamaları halinde Rusya ve Çin’e karşı her şeyi yapacaklarını açıkladı. Amerikan basınına açıklama yapan Pompeo'nun hedefinde İngiltere, Almanya ve Fransa da vardı.

ABD’den İran'a yaptırım açıklaması

İran’a yönelik yaptırımlara uymamaları halinde ABD’nin tavrının ne olacağını açıkladı. Avrupa'nın lokomatif ülkelerini hedef aldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin(BMGK) 13 yıldır İran'a uyguladığı silah ambargosu 18 Ekim’de sona erecek. ABD snapback mekanizmasıyla yaptırımların yeniden getirilmesi arayışına gireceğini açıklamıştı. Ancak ABD, BMGK üyelerini İran’a yönelik yaptırımların süresinin uzatılması konusunda ikna edemedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Amerikan basınına İran’a yönelik yaptırımlara ilişkin konuştu. Pompeo Birleşmiş Milletler’in yaptırımları geri geldiğinde ABD’nin alacağı tavrı anlattı. “ABD, Çinlilerin ve Rusların İran’a bizi tehdit eden silahı teslim etmek için cephaneliğindeki her şeyi kullanacak” dedi.

ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan çekilmesi üzerine snapback mekanizmasını yürürlüğe koyma hakkını kaybettiği iddia ediliyor. Pompeo, ülkesinin bu hakkı elinde tuttuğunu savundu. “Kimsenin iznine ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı. Snapcak’i başlatmak için düğmeye basıldığını söyledi.

Pompeo, ABD’nin İran’a silah ambargosunu süresiz olarak uzatma kararını desteklemeyen E3 ülkeleri İngiltere, Fransa ve Almanya’yı da eleştirdi. Avrupa'nın silah ambargosunun süresiz uzatılmasını desteklememesinin anlaşılmaz olduğunu belirtti. “BM’deki bu önemli konuda Rusların ve Çinlilerin yanında yer almak bence dünya için gerçekten tehlikeli bir durum” sözlerini kaydetti.

ulusal.com.tr

# abd # ingiltere # rusya # iran # çin # almanya # fransa # pompeo # bmgk # Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi