Kıbrıs'ta yol haritası belli oldu

Kıbrıs’ta 11 Nisan’da yeniden başlaması planlanan müzakere süreci belli oldu. Buna göre, 7 Nisan Cuma günü, Rum meclisinin okullarda Enosis kutlama kararını kaldırılması bekleniyor. Eğer Rum Meclisi, Enosis kararını ortadan kaldırmazsa, 11 Nisan’da öngörülen görüşme yapılmayacak.

7 Nisan’da Enosis kararı rafa kalkacak, 11 Nisan’da müzakere masası tekrar kurulacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in görüşmesi sonrası, Kıbrıs’ta yeni sürecin ayrıntıları netleşti.

Buna göre, 11 Nisan Salı günü yeniden başlaması planlanan Kıbrıs görüşmelerinin önünde önemli bir eşik bulunuyor.

11 Nisan’da müzakerelerin başlaması için Rum Meclisi’nin 7 Nisan’da Enosis’in okullarda kutlanması kararını iptal etmesi isteniyor.

Bu kapsamda, Rum Meclisi'nden söz konusu kararın çıkmaması durumunda salı günü devam etmesi öngörülen müzakerelerin başlamayacağı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in de Türk tarafının endişelerini haklı bulduğu ve Enosis kararının mutlaka kaldırılmasını istediği öğrenildi.

Mustafa Akıncı, daha önce yaptığı açıklamada, Enosis kararı kalkmadan Kıbrıs’ta çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını söylemişti.

11 Nisan’da müzakerelerin tekrar başlayacağını duyuran Akıncı, “Bunun için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

ulusalkanal.com.tr

# Kıbrıs # yol haritası # Enosis # 11 nisan # Rum Meclisi