Merkel Kafkasya turunda

Almaya Şansölyesi Angele Merkel, resmi temaslarda bulunmak için Kafkasya turuna çıktı. Zengin enerji yataklarına sahip olan Hazar Denizinin statüsünü belirlenmesi sonrasında gerçekleşen Kafkasya turunda, ilk durağı Gürcistan olan Merkel, ikinci ziyaretini Ermenistan'a yaptı. Almanya şansöylesi Azerbaycan'a da uğrayacak.

Kafkaslarda diplomasi trafiği artıyor. Almanya Başbakanı Angele Merkel, üç gün sürecek Güney Kafkasyaturuna başladı.

Merkel'in Kafkasya temaslarında ilk durağı 10 yıl önce ziyaret ettiği Gürcistan oldu.

Alman Başbakan, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Gürcü mevkidaşı Mamuka Bakhtadze ile bir araya geldi. İkili ve heyetler arası görüşmeler geçekleştirildi daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, Gürcistan'da doğal gaz deposu ve su temin sistemlerinin inşası için 193 milyon avroluk iki anlaşma imzalanacağını söyledi.

Görüşmenin ardından Merkel, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Gürcistan muhalefet partileri ile görüştü. Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya hattında incelemeler yaptı.

Merkel'in ikinci durağı Ermenistan'dı. Merkel Ermenistan ziyareti kapsamında, Başbakan Nikol Paşinyan ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ile görüşecek.

Görüşme sonrası Merkel, Paşinyan ve Sarkisyan ile birlikte, sözde Ermeni Soykırımı anıtını ziyaret edecek.

Almanya Başbakan'ın Kafkasya turuna Hazar Denizi'nin statüsünü belirleyen anlaşmanın sonrasında başlaması dikkat çekici. Çünkü Hazar Denizi ortakları kısa bir süre sonra bölgede enerji yatırımı için çalışmaya başlayacak.

Zira Amerika ile ilişkileri gerilen Almanya'nın alternatif enerji kaynağı arayışında olduğu biliniyor.

Bir diğer ayrıntı ise Merkel'in geçtiğimiz hafta Berlin'de Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmesiydi. Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda iki liderde Amerika'nın ticaret savaşında duydukları rahatsızlığı dile gitrmişti.

Merkel-Putin görüşmesinin önemli başlıklarında biri de Kuzey Akımı-2 gaz boru hattının yapımıydı. Alman Başbakan bu konuda kararlı bir tutum izleyeceklerini açıklmıştı. Almanya'ya sıvılaştırılmış doğalgaz satmak isteyen ABD Başkanı Donald Trump, Berlin yönetimini enerji konusundaki bağımlılığı nedeniyle Rusya'nın "esiri" olmakla eleştirmişti.

Merkel'in Gürcistan ve Ermenistan'ı da kapsayan üç günlük ziyaretinin son durağı da Azerbaycan.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşecek Merkel'in çantasında Azeri doğalgazı ile ilgili projeler var.

ulusal.com.tr

# Azerbaycan # Merkel # Ermenistan # Gürcistan # tur # kafkasya