CHP'de 3 liste yarışacak

CHP'de 3 liste yarışacak

CHP kurultayında Kılıçdaroğlu, İnce ve ‘Sol Kanat Hareketi’nin listeleri yarışacak. Esas mücadelenin ikinci gün yapılacak Parti Meclisi üyelikleri konusunda yaşanacağı belirtiliyor

KEMAL Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin genel başkanlık için yarıştığı CHP kurultayı, parti içi grupların liste savaşlarına sahne olacak. Kurultayda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu; İnce’ye destek veren, içlerinde Deniz Baykal ve Önder Sav’ın da yer aldığı muhalefet ile Ercan Karakaş ve Kenan Sönmez’in liderliğini yaptığı “Sol Kanat Hareketi” üç liste halinde yarışacak.

Sönük geçmesi beklenen kurultayda, genel başkanlık seçimlerinin ardından, esas mücadelenin ikinci gün yapılacak Parti Meclisi üyelikleri üzerinde yaşanacağı belirtiliyor.

‘ÇİZGİ TARTIŞILMIYOR’

Muhalefet adayı olarak seçime giren Muharrem İnce, seçim stratejisini “Genel başkan girdiği dört seçimde de başarısız oldu. Genel başkan değişikliğine gidilmezse 2015 seçimlerini de kaybederiz. O nedenle genel başkan değiştirilmeli” tezi üzerine kurdu. İnce’nin, Kılıçdaroğlu ve ekibinin izlediği siyasi çizgiyi ve Altı Ok’u yeniden yorumlama girişimini hemen hemen hiç eleştirmemesi kurultaya ilişkin beklentileri azalttı.

ALTERNATİF LİSTE HAZIRLIĞI

Bu arada, Kılıçdaroğlu’nun delege ve özelikle de doğal delegeler (CHP’nin 130 milletvekili, 60 PM üyesi var. Bunların yarısı aynı zamanda milletvekili, 15 Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi) üzerindeki ağırlığı, muhtemel bir genel başkan değişikliği ihtimalini azaltıyor. İnce’nin kurultaya kadar bu tabloyu değiştirip değiştirmeyeceği merak edilirken, parti içinde mücadele eden grupların kurultayın ikinci günü yapılacak Parti Meclisi seçimleri üzerinde yoğunlaştıkları ve PM içinde ağırlıklı olarak yer almak için mücadele edecekleri öğrenildi.

Muhalifler Kılıçdaroğlu’nun çıkaracağı anahtar listeyi, alternatif listelerle delme peşinde.

Kendilerini Sol Kanat Hareketi olarak tanımlayan ve liderliğini Ercan Karakaş ile Kenan Sönmez’in yaptığı grubun da diğer muhalif grup gibi “alternatif bir PM listesi” için çalıştığı bildirildi.

KURULTAY SAFLAŞMALARI

CHP’de kurultayı kazanmak için ilginç bir saflaşma ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu, Mustafa Sarıgül’e yaklaşırken, Sarıgül’ün İstanbul adaylığına karşı çıkan ve ona karşı İstanbul örgütüne hakimiyet mücadelesi veren Gürsel Tekin’in bu kez aynı saflarda yer alması dikkat çekti. Kürt açılımını savunan “liberaller” de tam kadro Kılıçdaroğlu’nun yanında.

Bu arada, birbirine karşı soğuk duran Önder Sav ve Deniz Baykal gruplarının her ikisi de Muharrem İnce’yi destekliyor. Yine “Ulusalcı” olarak bilenen Kemalistler de bu kurultayda, kendilerini tasfiyeye hazırlanan Kılıçdaroğlu’na karşı, İnce ile beraber hareket edecekler.

Bu arada Kılıçdaroğlu’nun kurultaya sunacağı PM listesinde, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Burhan Şenatalar ve Şafak Pavey gibi isimlerin yerinin sağlam olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun bu kadroya, Mustafa Sarıgül ile teklifini kabul etmesi halinde Mehmet Bekaroğlu’nu da katarak güçlendireceği belirtildi.

YENİ BİR SOROSCU MU?

Bu arada, Kılıçdaroğlu’nun Amerika’da bazı kuruluşlar tarafından parlatılan “Türkiye Rüyası” isimli kitabın yazarı Cenk Sidar’ı da PM listesine alacağı belirtildi. Kemal Derviş söz konusu kitaba “Yeni bir siyaset arayışına değerli bir katkıda bulunuyor” notu düşmüştü. Kılıçdaroğlu’na danışmanlık ve Radikal gazetesinde yazarlık yapan Sidar’ın, bir röportajında “Kimse Esed katiliyle aynı pozisyona düşmemeli” diyerek Erdoğan ile aynı söylemi kullanması dikkat çekmişti. Sidar, 2012 yılında “Diplomatic Courier” dergisi ve “Young Professionals in Foreign Policy (YPFP)” kurumunun hazırladığı “Top 99 Under 33 Foreign Policy Leaders” (33 Yaş Altı En Etkili 99 Dış Politika Lideri) listesine, 2013 yılında da Junior Chamber International (JCI) tarafından Türkiye’de siyaset, kamu yönetimi ve hukuk alanında yılın en başarılı genci olarak seçilmişti.

Zihni Erdem

Aydınlık

# chp # aydınlık # liste