AK Parti'de seçim tartışması

AK Parti, 2023 seçimlerinde uygulanmak üzere Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik çalışmalarını sürdürüyor. Parti içinde teknolojik gelişmelere göre oy verme sisteminin gözden geçirilmesinin tartışıldığı öğrenildi. Öne çıkan görüş ise oy pusulalarının konulduğu zarfın kaldırılması oldu.

AK Parti'de seçim tartışması

2023seçimlerine doğru AK Parti'de oy kullanma yöntemi gündeme geldi.

Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik çalışmalarını sürdüren AK Parti'de oy verme sisteminin teknolojiye göre gözden geçirilmesinin tartışıldığı öğrenildi. AK Parti'nin üzerinde durduğu en önemli değişiklik ''mühürsüz oy'' tartışmalarına neden olan oy zarfı kullanımına son verilmesi.

BBC Türkçe'nin haberine göre AK Partili bir kaynak Türkiye'nin oy zarfı kullanan iki ülkeden birisi olduğunu söyledi. Mühürsüz zarf gibi birçok sorunun yaşandığını ifade eden kaynak, zarfsız oy kullanmayı Yüksek Seçim Kurulu'na ve muhalefete önermeyi düşündüklerini belirtti.

Zarfsız oy kullanmak için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa'da değişiklik gerekiyor. Yasada değişiklik yapılırsa seçmen, tercihini yaptıktan sonra oyu görünmeyecek şekilde pusulayı katlayıp doğrudan sandığa atacak.

Birçok ülke seçimlerde elektronik ortamda oy kullanıyor. AK Parti kaynakları, bazı firmaların kendilerine elektronik oylama için cihazlar hakkında sunum yaptıklarını da ifade etti. Ancak bu sistemin eğitim düzeyinin daha yüksek olan ülkelerin kullanımına uygun olduğu ve sistemin oy kaybına yol açabileceği değerlendirildi.

Türkiye'de tüm yurttaşların çipli kimlik kartına geçmesi halinde parmak izi ile oy kullanma da uygulanabilir. Ancak Türkiye'de nüfus cüzdanlarının çipli kimlik kartına dönüştürülmesi tamamlanmadığı için 2023 seçimlerine yetişmesi beklenmiyor.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre sistemde her sandık başına parmak izi okuyan cihazlar yerleştiriliyor. Parmak izi kimlik kartı ile uyuşanlar oy pusulasını alarak oyunu kullanabiliyor. Bu yöntemle tekrar oy kullanılması ve pusula çalınması gibi risklerin ortadan kaldırılabileceği söyleniyor.

# ak parti # seçim # teknoloji # oy # siyasi parti # zarf # 2023 # seçim yasası # 2023 seçim # AK Parti seçim