Danıştay kararı ‘çatı’ iddianameyle çelişiyor

Yargılaması Ankara'da tamamlanan FETÖ Çatı davasının iddianamesinde Danıştay cinayetiyle ilgili dikkat çeken bir tespit yer aldı. İddianamede "FETÖ, Danıştay saldırısını Ergenekon ile birleştirerek üzerini kapatmaya çalışmıştır." ifadeleri kullanıldı. İşte, bu tespite rağmen Yargıtay 5'inci Dairesi, Danıştay cinayeti dosyasını yıllar sonra yeniden Ergenekon kumpasıyla birleştirdi. Peki, hukukçular bu duruma ne diyor?

Yargıtay'ın, Danıştay cinayeti davasını yeniden Ergenekon kumpasıyla birleştiren kararının FETÖ Çatı davası iddianamesiyle çeliştiği saptandı.

Danıştay cinayeti 2009 yılında Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi tarafından Ergenekon kumpas davasıyla birleştirilmişti. 2016 yılında da Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi "Ergenekon diye bir örgüt yoktur" kararı verdikten sonra Danıştay cinayeti dosyası 2017 yılında Ergenekon'dan ayrıldı.

2009 yılındaki birleştirme işlemine ilişkin ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 2016 yılında hazırladığı FETÖ Çatı davası iddianamesinde özel bir parantez açtı. İlgili iddianamede, "Danıştay saldırısı Ergenekon ile birleştirilerek üzeri kapatılmaya çalışılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

2016'da FETÖ Çatı davasının iddianamesindeki tespite rağmen Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi 2018 yılında Danıştay cinayetini "Örgüt suçu" yönünden yeniden Ergenekon ile birleştirdi. Danıştay davası Ankara'da, Ergenekon kumpası ise İstanbul'da görülüyor.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem, Yargıtay'ın FETÖ Çatı dava iddianamesiyle çelişen kararını Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Avukat Senem, cinayet davasının "adam öldürme ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından ise Ankara görüleceğini hatırlattı. Bunun temel hukuk kurallarına aykırı olduğunu kaydetti.

Senem, İstanbul'daki Ergenekon davasıyla suikastın birleştirilmesinin kumpas davasının daha da uzamasına neden olabileceğini söyledi.

ulusal.com.tr

# fetö # ergenekon # danıştay