Suudi Arabistan'da bir ilk!

Kadınlara ilk kez oy kullanma ve aday olma hakkının verildiği Suudi Arabistan'ın belediye meclisi seçimi yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre üç kadın belediye meclislerinde sandalye kazandı.

Suudi Arabistan'da bir ilk!

Suudi Arabistan'da dün yapılan seçimlerde ilk kez kadınlar oy kullandı ve aday oldu.

Resmi olmayan ilk sonuçların açıklandığı Belediye meclisi seçimlerinde yaşanan bir başka ilk de kadınların belediye meclisine girmesi oldu. Üç kadın belediye meclislerine seçilmeyi başardı. Cidde'de iki, Mekke'de de bir kadının belediye meclisi üyesi olduğu bildirildi.

Seçimlerde 980 kadın aday olurken 130 bin kadın oy kullanmak için başvuruda bulundu. Bu rakamlar erkeklerle kıyaslandığında oldukça düşük. Seçime katılan erkek aday sayısı 5 binden fazla iken erkek seçmen sayısı 1 milyon üçyüzelli bin civarında

Suudi Arabistan yasalarına göre daha önce kadınların seçme ve seçilme hakkı bulunmuyordu. Merhum Kral Abdullah Bin Abdulaziz'in Eylül 2011 yılında yaptığı değişiklikle kadınların 2015 seçimlerine katılmasının önünü açmıştı.

Monarşiyle yönetilen ve parlamentosu bulunmayan Suudi Arabistan'da halkın oy kullanabileceği tek fırsat belediye seçimleri. Bu arada Suudi kadınlar evlenmeleri, pasaport almaları, ülke dışına çıkmaları veya yüksek eğitim almaları için eş veya babaları gibi erkek yakınlarından izin almak zorunda.

ulusalkanal.com.tr

# suudi arabistan # bir ilk