'Namuslu Kaleme' Vefa

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Katledilişinin 21. Yıl dönümünde Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'yu Ölümsüzleştirdi.

'Namuslu Kaleme' Vefa

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'ya vefa. Katledilişinin 21. yıldönümünde adını aldığı Uğur Mumcu Meydanı'na usta kalemin dev heykeli dikildi. Yoğun katılımla gerçekleşen açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Uğur Mumcu'yu 'namuslu kalem' olarak yad etti. Akaydın dev Mumcu heykelini CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve çok sayıda katılımcı ile birlikte açtı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'ya vefa. Katledilişinin 21. yıldönümünde adını aldığı Uğur Mumcu Meydanı'na usta kalemin dev heykeli dikildi

24 Ocak 1993 yılında evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden usta kalem Uğur Mumcu'nun aramızdan ayrılışının 21. yıldönümünde, adını aldığı meydana heykeli dikilerek Antalya'da ölümsüzleştirildi. Heykelin açılış törenine Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, demokratik kitle örgütlerin temsilcileri ve çok sayıda Antalyalı katıldı. Törende rahatsızlanan bir yurttaşa ilk müdahaleyi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın yaptı. Yakındaki bir hastaneden sağlık ekiplerinin alana gelmesinin ardından Başkan Akaydın tören için ayrılan alanına gelerek açılış konuşmasını yaptı.

Akaydın konuşmasında "Yiğit, vatansever gazeteci sevgili Uğur Mumcu'nun ölümünün 21. yılında, O'nu minnetle saygıyla anıyoruz. Bu minnetimizi göstermek üzere Antalya'da bu meydana ismini veriyor ve hep beraber heykelinin açılışını yapıyoruz. Bir anlamda sevgili Uğur Mumcu'yu ölümsüzleştiriyoruz" ifadelerini kullandı. Mumcu'yu anlatarak sürdürdüğü konuşmasında Akaydın şunları kaydetti; "Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği en güzide hukuk adamlarından, araştırmacı gazetecilerden biriydi. Türkiye'de 'namuslu kalem' olmanın en güzel örneklerini verdi ve maalesef bunun bedelini canı ile ödedi." Muratpaşa Belediyesi tarafından 6 Ekim 1999 yılında meydana Uğur Mumcu adının verilmesi önerisinin geldiğini fakat kendisinden önceki Belediye yönetimi tarafından ismin kaldırıldığını söyleyen Akaydın, "gecikmiş bir minnet duygusunu şimdi gösteriyoruz" yorumunda bulundu. Açılış ve panel için Antalya'ya gelen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili de konuşan Akaydın; "Kendisi biliyorsunuz 4, 5 yıl süren ve bir aydında büyük bir işkence kabul edilebilecek bir zulümle karşılaştı. Bu zulümden yeni kurtuldu. Biz ona sağlıklı uzun ömür diliyoruz yani diğer aydınlarımızın çektiği ızdıraplara da bundan sonrada yeni bir ızdıraba girmesini istemiyoruz. Kişisel olarak şuna yürekten inanıyorum. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki namuslu kalemiyle donattığı köşeyi Uğur Mumcu adına Türkiye'de en iyi doldurabilecek basın adamı olarak Mustafa Balbay'ı yorumluyorum" dedi.

Mustafa Balbay'da açılışta konuştu. Balbay; "Demir parmaklıkların ardında adaleti beklerken, mahkeme salonlarına çıktığımızda, yargılama zulmüyle yüz yüze geldiğimizde, cezaevi koğuşunu dahi özlediğimiz anları yaşarken içimden hep şunu geçirmiştim;'Balbay buralarda dimdik durmalısın. Yarın çıktığında seni çağıranların karşısında dimdik olmalısın' dedim. O gün bugündür" diye konuştu. Katledilen aydınların ve Uğur Mumcu'nun Antalyalıların kalbinde bir anıt gibi durduğunu söyleyen Balbay, heykelle Mumcu'nun ölümsüzleştirildiğini belirterek heykeli hem Antalya'ya hem de Türkiye'ye armağan edenlere teşekkürlerini sundu. Balbay, Mumcu ile ilgili anılarını aktararak sürdürdüğü konuşmasında Mumcu'yu şu sözlerle anlattı; "Mumcu'yu ölümsüz kılan, gazeteciliği hep halk adına halkı için yapmış olmasıydı." Mumcu'yu katledenlerin bedenini aldıklarını fakat ruhunu alamadıklarını, halkın nezdinde ölümsüzleştiğini söyleyen Balbay, yurtsever aydınları demir parmaklıkların ardına atanların planının, aydınları öldürerek ölümsüzleştirmek yerine tutsak alarak esir etmek olduğunu belirterek, "Bizim bedenlerimizi ruhlarımızın katili yapmak istediler. Ama başaramadılar, başaramayacaklar" diye konuştu. Katledilen aydınlara ve Uğur Mumcu'ya borçlu olunduğunu, o borcun da onların düşüncelerini iktidara getirerek ödenebileceğine vurgu yapan Balbay, "Bu can bende oldukça bunun için mücadele edeceğim. Var mısınız?" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mumcu'nun heykeli katılımcılarla birlikte açıldı. Açılışın ardından heykelin önünde karanfiller dağıtıldı. Antalyalılar karanfilleri Uğur Mumcu Heykelinin önüne bıraktılar. 2,5 metrelik Mumcu'nun heykeli, üzerinde 'Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz' yazılı 1,25 metre kaidenin üstünde yer aldı.

Haber: İbrahim Koçak

Fotoğraf: Merve Demirağ

ulusalkanal.com.tr

# antalya # mustafa balbay # uğur mumcu # anma # Mustafa Akaydın # Heykel