Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde Suriye vurgusu

Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde Suriye vurgusu yapıldı. Suriye'de sivilleri hedef alan ve istikrara zarar veren eylemlerin bölgedeki hassas dengeleri bozarak kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ulaşılmasını engelleyeceğine işaret edildi. Terörle mücadele operasyonlarının başarı ve kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.

Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde Suriye vurgusu

Milli Güvenlik Kurulu, Soçi zirvesinin ardından toplandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık 3 buçuk saat sürdü. Toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada Suriye’de taraf ve müdahil olan aktörlerin Suriye halkının barış, huzur ve refaha kavuşmasındaki sorumlulukları üzerinde durulduğu belirtildi. Sivilleri hedef alan ve istikrara zarar veren eylemlerin bölgedeki hassas dengeleri bozarak kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ulaşılmasını engelleyeceğine işaret edildi.

Toplantıda terörle mücadeleye ilişkin sunum yapıldı. PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla operasyonların icra edildiği ifade edildi.

EGE, DOĞU AKDENİZ VE KIBRIS KONUSU ELE ALINDI

Türkiye’nin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'a ilişkin meseleler ile düzensiz göç konusundaki iyi niyetli, yapıcı, çözüm odaklı teklif ve yaklaşımlarının göz ardı edildiğine dikkat çekildi. Bu durumun hem uluslararası hukuk ve hakkaniyet hem de Avrupa Birliği'nin uzun vadeli menfaatlerinin hilafına olduğu belirtildi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı eylemlerine ve hasmane tutumlarına destek verilmesinin bölgedeki anlaşmazlıkları daha da derinleştireceğinin altı çizildi.

Toplantıda Afganistan'da yaşanan son gelişmeler de değerlendirildi. Türkiye'nin Kabil Uluslararası Havalimanının işletilmesi de dahil olmak üzere desteğini sürdüreceği vurgulandı. Uluslararası topluma, insani krizlerin aşılmasında birlikte hareket etme ve samimiyetle sorumluluk üstlenme çağrısında bulunuldu.

Toplantıda, Afrika kıtası genelinde terör, iç çatışmalar ve siyası istikrarsızlıkların artma ve yayılma eğiliminde olduğu belirtildi. Türkiye'nin, Afrika'da güvenlik ve istikrarın tesisi ile kalkınmaya yönelik çabalara katkı sunmaya devam edeceği ifade edildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI AFETLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

MGK bildirisinde yangınlar, seller, kuraklık ve benzeri gibi belirtilerle daha çok yaklaştığı görülen iklim değişikliği tehdidine de dikkat çekildi. Küresel düzeyde ortak mücadele planlarının hayata geçirilmesinin zorunluluğuna da işaret edildi. Türkiye'nin, her uluslararası meselede olduğu gibi bu konuda da üzerine düşenleri yapacağı belirtildi.

# türkiye # fetö # pkk # suriye # ege # MGK # DoğuAkdeniz