Dışişleri Bakanlığı'ndan Ukrayna gemilerine ateş açılması hakkında flaş açıklama

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim bu kez Kerç Boğazı'nda su yüzüne çıktı. Rusya Kerç Bogazı'ndan geçen üç Ukrayna savaş gemisini ateş açarak durdurup gözaltına aldı. Üç Ukraynalı asker müdahale sırasında yaralandı. Gözler Kırım yarımadası'na ve Kerç Boğazı'na çevrilmiş durumda. Türk Dışışişleri Bakanığı da "endişeliyiz" açıklaması yaptı.

Kerç Boğazı sivil trafiğe tekrar açıldı.

Dün akşam saatlerinde Kırım'ın girişindeki Kerç Boğazı'nda Rus Donanması, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'ne ait 3 savaş gemisini ateş açarak durdurup gözaltına almıştı.

Rusya'dan yapılan açıklamada Ukrayna ile Azak Denizi'nde meydana gelen hadise nedeniyle gemi trafiğinin kapatıldığı Kerç Boğazı'nın sivil gemilerin geçişine tekrar açıldığı belirtildi.

Rusya tarafı Ukrayna savaş gemilerine müdahale etme gerekçesini karasularının ihlal edilmesi olarak sundu.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ise Rusya Federal Güvenlik Servisine ait sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açıldığını ve 6 Ukrayna askerinin yaralandığını bildirdi. Rusya ise 3 Ukraynalı askerin yaralandığını ve üç yaralı askere tıbbi yardım sağlandığını duyurdu.

Türk Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada olayları endişeyle takip ettiklerini belirtti.

Azak Denizi'ndeki hareketlilik

"Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nda yaşanmakta olan gelişmeleri ve artan gerginliği takip ediyoruz. Bu çerçevede Ukrayna'ya ait gemilere ateş açıldığı ve yaralılar bulunduğu yolundaki haberleri endişeyle karşılıyoruz. Karadeniz'e kıyıdaş bir ülke olarak Kerç Boğazı'ndan geçişlerin engellenmemesi gerektiğini vurguluyoruz."

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya-Ukrayna arasında artan gerginlik nedeniyle bugün acil olarak toplanacak. NATO ise Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek itidal çağrısında bulundu.

Öte yandan Avrupa Birliği, Rus sınır güvenliği teknesinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açılmasına ilişkin, Moskova yönetimine Kerç Boğazı'ndaki geçiş serbestisini yeniden sağlaması çağrısı yaptı.

ulusal.com.tr

# azak denizi