ABD'deki Floyd gösterileri 7. gününde

ABD'deki Floyd gösterileri 7. günü geride bıraktı. Başkent Washington’da sokağa çıkma yasağının başlamasıyla göstericilere çok sert müdahale edildi. ABD Başkanı Donald Trump, daha fazla müdahale için binlerce ağır silahlı askeri personeli ve güvenlik gücünü görevlendirdi. 7 günün sonunda 5 bin 600 kişi gözaltına aldı.

ABD'deki Floyd gösterileri 7. gününde

Amerika Birleşik Devletleri’ni yangın yerine çeviren ırkçılık ve yoksulluk karşıtı gösteriler 1 haftayı geride bıraktı.

Hafta sonu zirveye çıkan gösteriler pazartesi itibarıyla kısmen hız kesti. Ancak Başkent Washington’da polis ve ulusal muhafızların müdahalesi bu kez daha da sert oldu.

Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla Washington Polisi, Ulusal Muhafızlar ve Gizli Servis, Beyaz Saray’ın çevresini orantısız güç kullanarak boşalttı. Nedeniyse, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gül Bahçesi’ndeki basın toplantısının ardından, gösterilerde hasar gören St. John kilisesine yürümek istemesiydi.

Bu kez askerler de sokaklardaydı, başlarında da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley vardı. Orgeneral Mark Milley, Trump’ın yürüyüş rotasını inceledi. Ordu gücüyle, Trump’ın yürüyeceği yol güzergahını çok sert müdahalelerle açıldı.

Yolun temizlenmesiyle Trump, Beyaz Saray’dan çıkarak 200 metre uzaklıktaki tarihi kiliseye yürüdü. Trump’ın yürüyüşüne ses ve gaz bombaları ile helikopter sesleri eşlik etti, çünkü başkentin ara sokaklarında gösteriler bastırılmaya çalışılıyordu.

Trump, kiliseye girmedi. Elindeki İncil'i havaya kaldırdı ve “Biz dünyadaki en harika ülkeyiz ve bu ülkeyi her zaman güvende tutacağız” dedi.

Ekibini yanına çağıran Trump, kameralara poz vermeyi de ihmal etmedi.

Gösterileri iç terör olarak niteleyen ABD Başkanı Trump, “şiddeti ANTIFA örgütlüyor” dedi. Trump, ülke sathına yayılan gösterilere müdahale etmek için binlerce ağır silahlı askeri personeli ve güvenlik gücünü görevlendirdiğini duyurdu.

Eylemler 40 kentte devam etti. New York'ta gece saatlerinde birçok mağaza yağmalandı. Kentte sokağa çıkma yasağı kararı verildi.

Philadelphia kent merkezindeki göstericiler ile polis arasında çatışma yaşandı.

Yağma ve kundaklama görüntüleri gösterilerin birçoğunda yine görüntülendi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 1807'de çıkarılan isyan veya iç karışıklıklarda Başkan'a Amerikan topraklarında askeri güç kullanma yetkisi veren "İsyan Yasasını", protestolara karşı kullanabileceği bildirildi.

Arkansas Senatörü Cumhuriyetçi Tom Cotton, göstericilere Irak ve Afganistan işgalinde görev yapan birliklerle müdahale edilmesini istedi. “Bakalım bu ANTİFA teröristleri 101'inci Hava İndirme Tümeni ile karşı karşıya kaldığında ne yapacak. Bu yıkıma tahammülümüz yok.” dedi.

7 gün boyunca devam eden ırkçılık ve yoksulluk karşıtı gösterilerde 5 bin 600 kişi gözaltına alındı. Chicago'da polis şiddeti nedeniyle 2 kişi yaşamını yitirdi. St. Louis kentindeki gösterilerde de polise ateş açıldı, 4 polis vuruldu.

ulusal.com.tr

# abd # new york # George Floyd