Şeker-İş 22. Olağan Genel Kurulu toplandı

Şeker-İş Sendikası 22'inci Olağan Genel Kurulu’nu Ankara'da topladı. Kongrede tek aday mevcut genel başkan İsa Gök oldu. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Gök, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve işçi hakları konusuna geniş yer ayırdı.

Şeker-İş 22. Olağan Genel Kurulu toplandı

Haber: Seda Akyüz - Kamera: Uğur Pideci

Özelleştirmeler eleştirildi. Çalışma hayatındaki aksaklıkların giderilmesi için mücadele mesajı verildi.

Mevcut başkan İsa Gök'ün tek aday olduğu kongreye sendika delegeleri, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve ŞekerFabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan katıldı.

Kurultayın açılış konuşmasını Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök yaptı. Özelleştirme adımlarının hatalı olduğunu belirten Gök, şeker fabrikalarının gıda sektöründe önemli bir yeri olduğunu vurguladı:

- 10 fabrikanın üretim şartı 31 Ağustos 2023 tarihinde bitiyor. Bu fabrikaların üretimden çekilmeleri halinde bizleri nasıl bir fotoğraf bekliyor, bilmiyoruz. Bizler katılımcılığı esas alan, akılcı, dengeli, gerçekçi adımlarla sektörümüzün güvenli yarınlara teslim edilmesini istiyoruz.

Gök, yeni Anayasa tartışmalarını çalışma hayatı açısından değerlendirdi:

- İşin ehli olmayanlara teslim ettiğiniz şeker fabrikaları, üreticiyi mağdur eder, çalışanı mağdur eder.

- Pek çok fabrikanın özelleştirme kapsamındaki arazi miktarları neredeyse yarı yarıya düşürülmüştür. Bu dönemde bu devasa organizasyon yapısının kamu eliyle güçlendirilmesinin paydaş sorumluluğunda geliştirilmesinin çok büyük bir kazanım olacağı görülmüştür.

- Sendikal hak ve özgürlüklerin ve örgütlenme özgürlüğünü geliştirecek bir anlayışla sivil toplumun özerkliği anayasada mutlaka tanımlanmalıdır. Sanayimiz geçici işçilerinin kadroya alınması, TÜRKŞEKER’in sağlıklı işleyişi ve geleceği için olmazsa olmazlardandır. Yeki uyuşmazlıklarının çözümü bakanlık bürokrasisinin dışına taşınmalıdır.

Kongrede, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da bir konuşma yaptı:

- Deniz de orman da yerin üzeri de altı da vatanımız. Milli meselelerde beraber olma mecburiyetindeyiz.

- 15 milyon örgütsüz toplum var. Sanayi, tarım hizmet sektöründe çalışan insanlar. Bunlar kayıt altında değil, sigortalı değil. Esas problem buydu. İktidarı muhalefeti adım atmıyor. Kampanya yapmıyor.

# şeker # ergün atalay # türkiş # kongre # fabrika # genel kurul # şekeriş sendikası # TÜRKŞEKER