Fatura vatandaşa kesildi

Doğalgaz faturalarında son 5 yılda yaşanan astronomik artış Sayıştay raporlarına da yansıdı. Artışın arkasındaki neden ise, AKP'nin Azerbaycan'la yaptığı ikili anlaşmalar. İşte doğalgazın yüzde 400 zamlanmasına neden olan o anlaşmanın ayrıntıları.

Fatura vatandaşa kesildi

Vatandaş doğalgazda yüzde 400 zarara uğradı, hem de devlet eliyle.

Konuyu CHP'nin Yolsuzlukla Mücadele Birimi Başkanı Milletvekili Aykut Erdoğdu gündeme getirdi.

Her şey AKP Hükümeti'nin Azerbaycan ile 2001 yılında yapılan anlaşmayı değiştirmesi ile başladı. Anlaşma ilk haliyle Türkiye lehine önemli maddeler içeriyordu.

DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye'nin Azeri gazının standart metreküpüne ödediği para 70 Dolar'ın altına inmeyecek ve 120 Dolar'ın da üstüne çıkamayacaktı. 2021 yılına yılına kadar geçerli olacak anlaşma, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgazı diğer ülkelere ihraç etmesini de sağlıyordu.

Azerbaycan 2008 yılında anlaşmanın değiştirilmesini istedi. Piyasada doğalgaz fiyatı 300 Dolar'ın üzerine çıkmıştı, oysa Türkiye aynı gazı 120 Dolar'dan almaya devam ediyordu.

AKP Hükümeti 2010'da Azerbaycan ile masaya oturdu. İmzalanan yeni anlaşma ile Türkiye lehine olan fiyat sınırlandırılması ve Türkiye'nin Azeri gazını ihraç etme hakkı yürülükten kaldırıldı. BOTAŞ'ın Yunanistan'a satacağı doğalgazın 2 milyar metreküplük kısmı Azerbaycan doğalgaz şirketi SOCAR'a devredildi.

2010'da imzalanan yeni anlaşma 2008'den itibaren geçerli sayıldı ve Türkiye geçen iki yıl için Azerbaycan'a 1 milyar 400 milyon dolar fiyat farkı ödedi.

Vatandaşa kesilen fatura Sayıştay raporlarına da yansıdı. Raporlara göre, anlaşmanın 2021 yılına kadar Türkiye'ye olan faturasının 15 Milyar Dolar'ı geçmesi bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # chp # mhp # doğalgaz # Azerbaycan # Aykut Erdoğdu # dsp # anap