Balâ köylüsü sadaka değil su istiyor: Vatan Partisi’nden Üretim Devrimi sözü

Vatan Partisi Ankara İl Başkanlığı, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı’nın katılımıyla Ankara’nın Bala ilçesinin Büyükbayat köyünde Üretim Devrimi Kurultayı yaptı.

Balâ köylüsü sadaka değil su istiyor: Vatan Partisi’nden Üretim Devrimi sözü

Ankara’nın Bala ilçesinde düzenlenen Üretim Devrimi Kurultayında Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı köylülerin sorunlarını dinleyerek Vatan Partisi’nin çözümlerini açıkladı.

Köylülerin su sorunlarını dile getirdiği ve gençlerin köyden uzaklaşarak şehirlere yerleştiğini belirttiği Üretim Devrimi Kurultayında Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Deniz Tokgöz, Vatan Partisi Bala İlçe Başkanı Erol Bozkurt ve Büyükbayat Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Özdemir konuşma yaptı.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, köylülerin sorunlarını Türkiye gündemine taşıyacaklarını söyledi. Çözümün konuşulması gerektiğini söyleyen Bursalı, Vatan Partisi heyetlerinin köy köy gezerek üreticilerin sesine kulak verdiklerini bildirdi. Bursalı, 1980’li yıllarda uygulanan politikalarla Türkiye’nin üretimden uzaklaştırıldığına değindi. “Bizi hazıra alıştırdılar” diyen Bursalı şunları kaydetti:

“Burada 40 yıl önce 67 sürü vardı, bugün 3 sürü var. 1980 yılında girildi bu sürece. Türkiye’nin kapısını bacasını Batı’ya açalım, gümrükleri indirelim dediler. Neden üreticiyi destekliyoruz, ithal edelim dediler. Üretim bitti. Hangi köye gitsek, elektrik ve su sorunu yaşanıyor. İnsanlar böyle gitmez diyor, çözüm bekliyor. Bu çözümler devlet kararı… Devlet karar verecek kaynakların nereye kullanılacağına. Bugün bu kaynaklar faizciye aktarılıyor.”

İSTANBUL’A KANAL DEĞİL ANADOLU’YA SU

Bursalı, köylünün üretim şevkinin kırıldığını belirterek, İstanbul Kanalı için aktarılan 40 milyar dolarlık kaynağı eleştirdi:

“İstanbul Kanalı’na 40 milyar dolar verilecek. Anadolu’da ise millet susuz yanıyor. Mazot 8 buçuk liraya dayandı. Vatan Partisi olarak İran yöneticileriyle görüştük. Bize mazotu 1 liraya vereceklerini söylediler. Ülkemize gelene kadar bu mazot 3 buçuk lira olsun… Ama bunun olması için Türkiye’nin İran ile anlaşması şart. Sen dostlarınla birlikte olursan sorunları çözersin.”

KÖYLÜNÜN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIYACAĞIZ

Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Deniz Tokgöz, Türkiye’nin sorunlarını çözme kararlılığında olduklarını söyledi. Tokgöz, şöyle dedi:

“Kararlı azınlıklar, kararsız çoğunlukları belirler. Bu salondaki bütün çiftçilerimizi o kararlı azınlıkta. Burada bir meclis kurduk, Büyükbayat köylüsünün taleplerini TBMM’ye duyuracağız. Türkiye’nin sorunları ortada, çözmekte kararlıyız. Çiftçimizin sorunlarını çözmek için tüm adımları atacağız. Üretim kararlarıyla çözeceğiz. “

ÖNCÜ KADIN’DAN KOOPERATİF SÖZÜ

Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı ise köyde kadın ve erkeklerin birlikte çalıştığını gördüğünü belirtti. Ayvalı, “Tarlada kadın erkek birlikte ekiyoruz, Türkiye’yi de birlikte yöneteceğiz” dedi. Ayvalı, Bala Büyükbayat ve çevre köylerin oluşturacağı bir kooperatifin kurularak ürünlerinin pazarlanması için söz verdi.

PEKMEZ MALİYETİ KURTARAMADI

Kurultayda söz alan bir üretici, ekinlerine gübre atamadığından yakındı. “20 kilo gübre atmam lazım 10 kilo bile atamadım” diyen üretici ekemeyeceğini söyledi. Ürettiği pekmezin elinde kaldığını anlatan bir başkası, “Pekmez maliyetini kurtaramadı. 10 kilo üzümden 1 kilo pekmez çıkıyor” dedi. Bir diğeri “Suyum olsa yonca yetiştirirdim” dedi. Üreticilerden biri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü düzenlediği gibi kongreler yapılmasını istediğini anlattı, “Ülkemizi Mustafa Kemal nasıl kurtardıysa, siz de öyle kurtarın” ifadelerini kullandı.

OKULLARIN KAPANMASI KÖYLERİ BOŞALTTI

Köylerde ilkokulların kapatıldığını anlatan bir vatandaş, “Köylerde genç nüfus kalmadı. Okul olmadığı için göç veriyoruz. Yaşlı ne yapacak! Mahsulünü bile toplayamıyor. İsraf köylerde çok. Planlama gerekiyor. Köylü keçilerini sağmaya bile tenezzül etmiyor” dedi. 22 senedir üretici olduğunu söyleyen bir köylü, “Ankara’ya 60 kilometre uzata su bulamıyoruz. Su var ama köye gelemiyor” dedi.

Üretim Devrimi Kurultayının sonunda Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, yeni üyelere rozetlerini taktı. Rozet takdiminin ardından kurultay sona erdi.

# ankara # türkiye # su sorunu # vatan partisi # türk # anadolu # çiftçi # üretim # Özgür Bursalı # Bala # meltem ayvalı # üretim devrimi # su kanalı