Lavrov: ABD ile işbirliğine hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 'Ortadoğu'da siyasi çözüm meselesini görüştük. Filistin topraklarında yaşananlardan dolayı endişeliyiz. Uluslararası toplumun bu konuda uluslararası kararlara riayet etmesi gerekiyor' dedi. Lavrov, ABD’yi Suriye’nin Ürdün sınırında bulunan Rukban göçmen kampının olduğu El Tanf bölgesindeki işgaline son vermeye çağırdı. Lavrov, Rusya’nın göçmenlerin kamptan çıkışını sağlamak için her türlü adımı değerlendirmeye hazır olduklarını da aktardı

Resmi ziyaret için geldiği Ürdün'ün başkenti Amman'da mevkidaşı Eymen Safedi ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ortak basın toplantısında konuştu. Lavrov, “Göçmenlerin Rukbankampından çıkarılmasını sağlamaya yönelik her türlü adıma hazırız. Ancak en basit ve en etkili çözüm ABD’nin bölgeyi yasadışı şekilde işgalini durdurması olacak” ifadelerini kullandı.

GÜÇLERİNİ YENİDEN TOPLAMALARI İÇİN TERÖRİSTLERE YARDIM EDİYORLAR

ABD’nin tek taraflı olarak El Tanf’ta 55 kilometrelik bir 'güvenli bölge' ilan ettiklerini duyurduklarına dikkat çeken Lavrov, "Rukban kampı bu bölgenin içinde. Çevresinde de ABD’lilerin işbirliği yaptığı yasadışı silahlı örgütler var, anladığım kadarıyla onlara güçlerini yeniden toplamaları için yardım ediyorlar" dedi.

Rusya’nın Rukban’daki göçmenlerin bölgenin dışına çıkabilmeleri için mücadele edeceğini belirten Lavrov, ABD’nin konuyla ilgili sorunun çözümüne daha yapıcı yaklaşmasını umduğunu ifade etti.

'ABD İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ'

Lavrov, Ürdün’den de dahil olmak üzere, göçmenlerin ülkelerine dönmesi için Şam’ı uygun koşullar sağlamaya teşvik ettiklerini, bu amaçla 30 bin yerin oluşturulduğunu aktardı. Lavrov, Ürdün’ün kamptaki göçmenlerin evlerine dönebilmesi için Rusya ve ABD ile işbirliğine hazır olduğunu da aktardı.

Öte yandan Lavrov ABD Başkanı Donald Trump tarafından ilan edilmesi beklenen ve 'Yüzyılın Anlaşması' projesi olarak bilinen 'Ortadoğu Barış Planı'nın içeriğinden dolayı endişe duyduklarını söyledi. Lavrov, Moskova’nın İsrail-Filistin krizini yalnızca iki tarafın bizzat çözebileceğini ve başka tek taraflı eylemlerin iyi sonuçlar doğurmayacağı görüşünde olduğunu aktardı.

'GOLAN KARARI MEŞRU DEĞİLDİR'

Rusya'nın Filistin konusunda tutumunun açık olduğunu ve iki devletli çözüm temelinde Filistin meselesinin çözüme kavuşturulması için çağrıda bulunduklarını, diğer çabaların ise iyi bir sonucu götürmeyeceğini kaydeden Lavrov, "ABD'nin Golan ve Kudüs konusunda aldığı kararları kınıyoruz. Bu meşru değildir" diye konuştu.

Ürdünlü mevkidaşıyla çifte standart olmaksızın terörü bitirmek için sarf edilen çabaların artırılması konusunu ele aldıklarını aktaran Lavrov, uluslararası kararlar temelinde Suriye'de siyasi çözümü meselesini görüştüklerini, Birleşmiş Milletler'den (BM) Cenevre'de diyalog için yeniden adımlar atmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

'BAĞIMSIZ FİLİSTİN OLMADIKÇA ÇÖZÜM OLMAZ'

Toplantıda konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi de başta Filistin meselesi olmak üzere bölgesel konuları görüştüklerini söyledi.

"İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Gerçekleşmesini istediğimiz siyasi çözüm için ufukta bir şeyin görünmemesi bizi endişelendiriyor. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulmadıkça bu siyasi çözümün gerçekleşmesi mümkün değil" dedi.

Safedi, Suriye krizi konusunda da Ürdün ile Rusya arasında devamlı bir diyalog olduğunu, siyasi çözümün sağlanması için uluslararası toplum çerçevesinde çalıştıklarını anlattı.

YÜZYILIN ANLAŞMASI

Ürdünlü Bakan "Yüzyılın Anlaşması" projesiyle ilgili ise "Anlaşmanın detaylarını bilmiyoruz. ABD'nin bu konuda ne diyeceğini bilmiyoruz. Ancak Ürdün olarak bizim tavrımız net ve açıktır. İsrail-Filistin meselesinde tek çözüm, işgalin bitmesidir. Bu olmazsa büyük bir çatışmanın içinde boğulacağız" diye konuştu.

Yahudi yerleşimci sorunu ve Batı Şeria'nın kontrolünden vazgeçme gibi konulara çözüm bulunmayacağı gibi son zamanlarda İsrail tarafından gelen bazı açıklamalar duyduklarını belirten Safedi, bunların, tansiyonu daha da yükseltecek tehlikeli gelişmeler olduğunu söyledi.

ulusal.com.tr

# abd # rusya # amerika # suriye # göçmen # lavrov # Ürdün # kamp