Irak ve İran ilişkilerinde yeni dönem

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ilk yurt dışı ziyaretini İran'a yaptı. Tahran'da törenle karşılandı. İran Lideri Ali Hamaney ile görüştü. Hamaney'in ofisinden yapılan açıklamada, "ABD düşmandır. General Süleymani cinayetini unutmayacağız" denildi. Kazımi, Irak halkının, iki ülkenin iç işlerine karışılmaması temelinde İran ile iyi ilişkilerden yana olduğunu söyledi.

Irak ve İran ilişkilerinde yeni dönem

Göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini İran yaptı Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi. Mehrabad Havalimanı'nda İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan tarafından karşılandı.

Irak Başbakanı ilk olarak İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile buluştu. Görüşmede İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri de hazır bulundu. Açıklama Hamaney'in ofisinden yapıldı.

Hamaney, "İran'ın hiçbir zaman Irak'ın iç işlerine karışma gibi bir niyeti olmamıştır" dedi.

"İran, Irak hükümetinin zayıflamasına yol açacak her şeye kesinlikle karşıdır. ABD'lilerin Irak'a bakışı ise bizimkinin tam tersidir. ABD, kelimenin tam anlamıyla düşmandır. Bağımsız, güçlü ve çoğunluğun desteklediği bir devlete muhaliftir"

Hedefinde Amerika Birleşik Devletleri vardı. İran Dini Lideri, ülkesinin General Kasım Süleymani cinayetini unutmayacağını ve kesinlikle ABD’ye karşılık vereceğini belirtti.

Kazımi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de bir araya geldi. Kazımı için İran Liderler Konferans Salonu'nda resmi tören düzenlendi.

İkili görüşme sonrası Kazımi ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından ortak basın toplantısı yaptı. İran ile iki ülkenin çıkarları temelinde iyi ilişki kurmaktan yana olduklarını söyledi.

Bölgenin gerginlikten ve sorunlardan kurtulması için birlikte çözüm yolu arayacakalarını da söyledi Irak Başbakanı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Tahran ile Bağdat yeni bir dönemin başladığını belirtti. Irak'a ekonomik destek verileceğini ifade etti. Ruhani, "İki ülke demir yolu hattı projesinin de hayata geçirilmesi noktasında kararlı" diye konuştu.

Ruhani, ayrıca, Kazımi ile bölgesel meseleleri ele aldıklarını ve Irak'ın bölgede güçlü bir devlet olarak rol alabileceğini ifade etti.

ulusal.com.tr

# iran # ırak # ali hamaney