Suudi Arabistan'dan yeni Kaşıkçı açıklaması

Riyad yönetimi, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili soruşturmanın vakit alacağını açıkladı. Suudi Adalet Bakanlığı, başsavcılık soruşturmasını beklendiğini açıkladı. İngiliz medyasına konuşan bir Suudi yetkili ise Kaşıkçı'nın ölümünün müzakere ekibinin bir hatası sonucu olduğunu savundu.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesinin yankıları sürüyor.

Riyad yönetiminden konuyla ilgili bir açıklama daha geldi. Açıklamayı yapan ise Adalet Bakanı Velid es-Samani oldu. Suudi Bakan, Kaşıkçı soruşturmasının zaman alacağını belirtti. Net bir zaman veremediği belirten Bakan "Başsavcılığın soruşturmayı bitirmesini bekliyoruz" dedi.

Konunun Suudi yargısına taşınacağını ifade eden es-Samani, ülkesindeki yargının tam bağımsız olduğunu savundu.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Kaşıkçı'nın "Konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı.

Konuyla ilgili bir açıklama daha geldi. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan bir Suudi yetkili, Kaşıkçı'nın ölümünün müzakere ekibinin bir hatası sonucu olduğunu ileri sürdü.

Kaşıkçı'nın öldürüldüğünün gizlenmeye çalışmasını ise "Müzakere ekibinin şaşkınlığı olayın üzerinin örtülmesine neden oldu" ifadedeleri ile savundu.

Suudi yetkiliye dayandırılan habere göre 15 kişik ekibin amacı Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'a dönmeye ikna etmekti. Plana göre Kaşılçı kaçırılarak, İstanbul dışında güvenli bir eve yerleştirilecekti. Ancak planlar ters gitti.

Yine Suudi yetkilinin iddiasına göre, Kaşıkçı planı anlayınca karşı koymaya çalıştı. Bu sırada arbede yaşandı. Suudi ekip ağzını kapatarak Kaşıkçıyı sısturmaya çalıştı. İşler çığrından çıktı Kaşıkçı bu arbedede boğularak öldürüldü.

15 kişilk ekip olayı üstüne örtmek için yeni bir plan yaptı. Gazeteciyi halıya sarıp Konsolosluk aracı ile çıkardı. Kaşıkçının cansız bedeni yok edilmesi için "Yerel bir işbirlikçiye" teslim edildi. Bu sırada adli tıp uzmanı kalıntıları temizledi.

Ekipteki bir başka kişi ise "Kaşıkçı konsolosluktan ayrıldı""görüntüsü vermek için öldürülen gazetecinin kıyafetlerini giydi.

Tüm bu iddialar henüz doğrulanmadı. Riyad yönetimi soruşturma ile ilgili bilgi vermek için başsavcılığın incelemelerini tamamalamasını bekleyecek.

ulusal.com.tr

# açıklama # suudi arabistan # cemal kaşıkçı