İzmir'deki römorkör faciasında gelişme

İzmir’de 10 personelin hayatını kaybettiği römorkör faciasında kritik bir rapor ortaya çıktı. Alaybey Askeri Tersanesi’nde 23 Aralık 2013 günü meydana gelen facianın ardından bilirkişi heyeti kazanın teknik hesap hatasından, ölümlerin ise römorkör içerisindeki eşyanın kapıları kapatmasından dolayı boğulmalardan kaynaklandığını açıkladı.

İzmir'deki römorkör faciasında gelişme

8’i asker 10 personelin şehit olmasıyla sonuçlanan İzmir’deki römorkör faciasının, bakım havuzundaki ‘teknik hesap hatasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

İzmir’deki Alaybey Askeri Tersanesi’nde TCG Değirmendere adlı askeri römorkörün alabora olmasında kusuru bulunan askerlerin yargılandığı mahkeme bilirkişi heyeti görevlendirdi.

Faciayla ilgili araştırmalarını tamamlayan bilirkişi heyeti, bir süre önce de raporunu, yargılamanın yapıldığı Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne sundu.

Heyet araştırmaların ardından kazanın bakım havuzundaki ‘teknik hesap hatasından kaynaklandığını, ölümlerin ise römorkör içerisindeki eşyanın kapıları kapatmasından dolayı boğulmalardan kaynaklandığını tespit etti.

Römorkör içerisindeki eşyanın bakım sırasında sabitlenmemesi yeni bir cezai tartışmayı gündeme getirdi.

Ancak daha önce böyle bir kaza öngörülemediği için, römorkör içerisindeki hareketli eşyaların, sabitlenip sabitlenmeyeceği yada bu tür önlemleri kimin alması gerektiği gibi konularda, önceden bir düzenleme olmadığı ileri sürüldü.

Bu durumun cezai sorumluluk getirip getirmediği yada kimlere sorumluluk yüklediği yönündeki belirsizlik ile ilgili de askeri mahkemenin yargılama sonrasında karar vereceği ifade edildi.

Alaybey Askeri Tersanesi'nde, 23 Aralık 2013 tarihinde meydana gelen faciada, Mersin bölgesinde görevli, donanmaya bağlı 'TCG Değirmendere' römorkörü, yapılan bakımın ardından denize indirilirken yan yatmıştı. Yaşanan faciada 17 kişi yaralanırken 10 kişi ise yaşamını yitirmişti.

ulusalkanal.com.tr

# izmir # römorkör kazası