FETÖ ABD’nin terör raporunda

Türkiye'nin yaptığı uyarılara rağmen FETÖ ve PYD'ye karşı tavır almak yerine bu terör örgütlerini desteklemeyi tercih eden ABD'de dikkat çeken bir rapor yayımlandı. ABD Dışişleri Bakanlığının "Terörizm 2016 Ülkeler Raporunda" FETÖ ve PYD'den de bahsedildi ancak iki örgüt de terör listesinde yer almadı.

FETÖ ABD’nin terör raporunda

ABDDışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı "Terörizm 2016ÜlkelerRaporu"nun Türkiye bölümünde ilk kez FETÖ'den bahsedildi.

Türkiye’nin, başta PKK ve IŞİD olmak üzere terör örgütleriyle mücadelesinin sürdüğü kaydedilen raporda, geçen yıl düzenlenen büyük çaplı terör saldırılarına da yer verildi.

Milli Güvenlik Kurulu'nun, FETÖ'yü 26 Mayıs 2016'da terör örgütü olarak tanımladığı kaydedilen raporda 15 Temmuz darbe girişiminden FETÖ'nün sorumlu tutulduğu belirtildi. Raporda ayrıca hükümet verilerine dayanılarak FETÖ ile bağlantılı olduğu için kamudan ihraç edilen ve tutuklananların bilgisi paylaşıldı.

Raporun IŞİD'le mücadele kısmında bin 381’i yabancı 3 bin 89 kişinin gözaltına alındığı bin 204’ünün tutuklandığı ifade edildi. Türkiye’nin IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlara yaptığı katkıya da değinilen raporda İncirlik ve bölgedeki diğer üslerin IŞİD karşıtı koalisyona açılmasının önemine vurgu yapıldı.

Türkiye'nin mücadele ettiği bir diğer terör örgütü PKK da raporda yer aldı. PKK'nın Türkiye’de terör saldırıları düzenlemeye devam ettiğine dikkat çekilen raporda, TSK'nın Temmuz 2015'den bu yana 8 bin teröristi etkisiz hale getirdiği, 750'den fazla güvenlik görevlisinin şehit olduğu belirtildi.

PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin terör örgütü olarak anılmadığı raporda Türkiye'nin, Türk Hizbullahı, TKP-ML, TİKKO, MLKP, PYD ve silahlı kanadı YPG’yi, terör terör örgütü ilan ettiği" ifadesine yer verildi.

Raporda dünya genelinde 2015-2016 yılları arasında terör eylemlerinin azaldığı 2015'te 11 bin 774, 2016’da 11 bin 72 terör saldırısı olduğu, bu saldırılarda ölenlerin sayısının 28 bin 328’den 25 bin 621’e gerilediği kaydedildi.

Raporda İran, terörü destekleyen ülkelerin başında gösterildi. Listede Sudan ve Suriye'ye de yer verildi. İran’ın, İsrail karşıtı gruplara destek vermeye devam ettiği, başta Irak, Suriye ve Yemen olmak üzere bölgede istikrarsızlığa yol açtığı ifade edildi.

ulusal.com.tr

# abd # fetö # terör # Fetullahçı Terör Örgütü # ABD Dışişleri bakanlığı # rapor # Ülkeler # 2016 # dışişleri # terörizm