Sosyal medya düzenlemesinde sona gelindi

AK Parti sosyal medya düzenlemesi çalışmalarını Meclis açılır açılmaz sunma hazırlığında. Çalışmaya göre, Bilgi Teknolojileri Kurumu çatısı altında yeni bir başkanlık ya da komisyon kurulacak. Bu komisyon yapılan paylaşımların “dezenformasyon” olup olmadığını, suç teşkil edip etmediğini belirleyecek.

Sosyal medya düzenlemesinde sona gelindi

Sosyal medya düzenlemesi çalışmasında sona gelindi.

AK Parti’nin çalışmalarını büyük ölçüde tamamladığı sosyal medya düzenlemesi için son toplantı 1 Eylül’de Meclis’te yapıldı. Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın başkanlığında yapılan toplantıda, yasal düzenlemede yer alacak maddeler için yol haritası çizildi.

İÇERİĞİ KALDIRMAYAN ŞİRKETE CEZA

Toplantıda, Almanya, İngiltere, Singapur, Rusya, Avustralya gibi ülke örneklerinin incelendiği belirtildi. Çalışmayla, yalan bilgi ya da haber içeren paylaşımları, 24 saat içinde ilgili platformdan kaldırmayan sosyal medya şirketlerine ağır para cezaları getirilmesi hedefleniyor.

İçeriği oluşturan kullanıcıya hapis cezası verilmesi da planlanıyor. “Dezenformasyon” ifadesinin yasa başlığında da yer alacağı ifade ediliyor.

DEZENFORMASYONA KİM KARAR VERECEK?

Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımın “dezenformasyon” olup olmadığına kimin karar vereceğine ilişkin tartışma da netlik kazanmaya başladı. Buna göre, “dezenformasyonun” mahkeme kararıyla değil bir devlet kurumu tarafından belirlenmesi planlanıyor. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri KurumuBTK çatısı altında kurulacak yeni bir başkanlığın görev üstlenebileceği değerlendiriliyor.

BTK’nın yanı sıra Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun da sosyal medyada “dezenformasyon ve yalan haber” içeriğinin tespitinde görevlendirilebileceği kaydediliyor. Paylaşımın cezalandırılmasında sosyal medyadaki “örgütlülük” halinin de etkili olacağı kaydediliyor.

# ingiltere # rusya # mahir ünal # almanya # avustralya # rtük # BTK # singapur # Radyo ve Televizyon Üst Kurulu # sosyal medya düzenlemesi # dezenformasyon # bilgi teknolojileri kurumu