İzmir’de depremzedeler arasında eşitsizlik mi var?

6.9'luk depremin ardından İzmir Bayraklı'da 80 bin konut hasar aldı. Yıkılan evler yapılmaya başlandı ancak birçok sorun var. Depremzedeler evlerini yaptırırken yüksek meblağlar ödemek istemiyor. Bu sorunun devlet tarafından çözülmesini bekliyorlar.

İzmir’de depremzedeler arasında eşitsizlik mi var?

Haber: Ufuk Akkaya - Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Sisam Adası’nda 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem İzmir’de 80 bin konutta hasara yol açtı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Bayraklı’da 7 bölgeyi proje alanı ilan etti. Yeni binalar yükselmeye başladı ancak birçok belirsizlik var. Son durumu İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan Ulusal Kanal’a anlattı.

Proje alanları, deprem anında yıkılan, daha sonra ağır, orta ve az hasarlı olduğu tespit edilen binalardan oluşuyor.

Proje alanındaki hak sahipleri nasıl bir ev ya da işyeri ile karşılaşacak, yeni yapılan kaç metrekare olacak, yeni yapıları kaç lira olacak? Hiçbiri belli değil

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bayraklı’yı proje alanı içinde ve dışındaki kalan binalar olarak ikiye ayırıyor. Proje alanı dışında kalan hak sahipleri Şehir Hastanesi’nin yanında yapılan 3 bin 500 konutluk rezerv alandan ev satın alma hakkına sahip olurken proje alanında olan hak sahipleri bu haktan mahrum bırakılıyor.

Proje alanına sonradan dahil edilen ağır, orta ve az hasarlı binalardaki hak sahipleri faizsiz ve uzun vadeli olan AFAD kredisinden de faydalanamıyor.

# deprem # izmir # çevre # Şehircilik # proje # ulusal kanal # AFAD # bakanlık # hazine # izmir bayraklı