Türkiye'den Fransa'ya AİHM mesajı

Sözde soykırımı inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa nedeniyle Ankara’nın yakın geçmişte köprüleri atma noktasına geldiği Fransa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) Doğu Perinçek kararı çıktığı gün, bu kararla yüzleşmek zorunda kaldı.

Türkiye'den Fransa'ya AİHM mesajı

Deniz Kahraman

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, karar eline ulaşır ulaşmaz, bir üst yazı ile Fransa Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi. Böylece, sözde soykırımı inkar edenlere ceza vermeye niyetlenmiş olan Fransa’nın bu hatasının, AİHM tarafından tescil edilmiş olduğu mesajı da verildi.

Perinçek kararı Fransa Dışişleri'nde

Edinilen bilgilere göre Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Burcuoğlu, AİHM’in Perinçek'i mahkum eden İsviçre'yi haksız bulan kararını, eline ulaşır ulaşmaz, Fransa Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi. 17 Aralık’ta açıklanan karar önce Türkiye’nin Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilciliği’ne ulaştı. Burada, kararın orijinal dili olan Fransızca üzerinden yapılan değerlendirme sonrası, karar Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili dairesine ve sözde soykırım dosyası olan dış temsilciliklere gönderdi. Bu dış temsilciliklerden birisi de, sözde soykırımı inkar edenlere cezai yaptırım uygulanması yönünde yasa çıkaran ancak Anayasa Konseyi’nin veto ettiği, Fransa’daki Türkiye Büyükelçiliği oldu. Büyükelçi Burcuoğlu, AİHM’in kararı eline ulaşır ulaşmaz, Dışişleri Bakanlığı’nın talimatını beklemeden kararı bir üst yazıyla Fransa Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi.

Türk Dışişlerin'den verilen mesaj

AİHM’in sözkonusu kararının, Fransa’nın Strasbourg’taki yetkilileri aracılığı ile diplomatik yollardan Dışişleri Bakanlığı’na ulaşacağının biliniyor olmasına karşın, Burcuoğlu Paris yönetimine, “Sözde soykırımı inkar edenlere ceza vermeye niyetlenerek hata yapmış olduğunuz, AİHM tarafından tescillendi” mesajını da vermiş oldu.

Öte yandan Belçika Ermeni Komitesi’nin, İsviçre’nin Brüksel Büyükelçisi'nden Perinçek davasında temyiz yolunun kullanılmasını istemesine karşın, Bern yönetiminin böyle bir girişimde bulunmayacağı belirtiliyor.

Aydınlık

# fransa # aihm # türkiye # Perinçek