Askeri törende yeni kıtalararası füzeler gösterildi

Dünyanın gözünü çevirdiği Pyongyang'daki kutlamalarda Kim Jong-un yeni silahlarıyla gövde gösterisi yaptı. Yeni kıtalararası balistik füzelerin yanında denizaltı füzeleri de geçit törenindeydi.

Kore Yarımadası'nda tansiyonlar yükselirken, Pyongyang yönetimi Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Kim Il-Sung'un doğum günü olan ‘Güneş Günü'nü kutluyor.

Başkent Pyongyang'da askeri tören düzenlendi. Kim, Kim Il Sung Meydanı'nda üst düzey devlet görevlileri, binlerce asker ve halkın alkışları eşliğinde kırmızı halıda yürüyerek sahneye çıktı.

Kutlamada askeri geçitler çerçevesinde, ilk kez denizaltı fırlatılmış balistik füzeleri kamuoyuna sergilendi. Geçit töreninde diğer mühimmat, tanklar, çoklu roketatarlar ve topçu silahlarının yanı sıra denizaltıdan atılmak üzere tasarlanmış katı yakıtlı füze de ilk kez görücüye çıktı.

Uluslararası uzmanlar tarafından "Musudan" olarak adlandırılan, ABD'nin Guam'daki hava üslerini vurma potansiyeline sahip güçlü orta menzilli füze de halka sergilendi.

Askeri jetler uçarak gökyüzünde "105" yazdı.

Ülkenin en güçlü ikinci yetkilisi, Kim'in danışmanı Choe Ryong Hae (Cahoe riyon hi), törende yaptığı konuşmada, ülkenin ABD'den gelecek herhangi bir tehdide cevap vermeye hazır olduğunu söyledi.

Choe ((Cahoe), ABD Başkanı Donald Trump yönetimini, Kore Yarımadası'na askeri varlık göndererek "savaş durumu yaratmakla" suçladı. Devlet Baaşkanı Kim Jong-un'un danışmaşmanı, "Topyekun bir savaşa topyekun bir savaşla, nükleer bir savaşa da kendi nükleer saldırı tarzımızla cevap vereceğiz." ifadesini kullandı.

Öte yandan Amerika ve Güney Kore askerleri Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti sınırda tatbikat yapıyor. Paju sınırında yapılan tatbikata çok sayıda tank yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Çin yönetimine "Kuzey Kore sorununu çözme" çağrısı yapmış ve "Kuzey Kore belasını arıyor. Çin bu konuda bize yardım ederse ne ala. Etmezse biz bu işi kendimiz çözeriz." ifadesini kullanmıştı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de dün yaptığı açıklamada, Kore Yarımadası'nda bir savaş çıkması halinde bu savaşın kazananının olmayacağını söylemişti.

ulusalkanal.com.tr

# silah # balistik füze # dünya # kutlama # Kore # Pyongyang # Kim Jong-Un # gövde gösterisi