Myanmar'da darbe karşıtı gösteri: 114 sivil yaşamını yitirdi

Askeri yönetim altındaki Myanmar, zor günler yaşıyor. Cumartesi günü yapılan yönetim karşıtı gösterilerde 114 kişi yaşamını yitirdi. Göstericilere uygulanan aşırı güç, dünyanın tepkisini çekti. Başta Türkiye olmak üzere, çok sayıda ülke yaşananları kınadı.

Myanmar'da darbe karşıtı gösteri: 114 sivil yaşamını yitirdi

Myanmar'da gösteriler giderek şiddetleniyor. Cumartesi günü düzenlenen gösterilerde, aralarında çocukların da olduğu en az 114 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede, 1 Şubat'tan bu yana süren gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 420'yi aştı. Yangon ve Mandalay kentleri başta olmak üzere ülke genelinde protestolar devam ediyor. Bazı bölgelerde polisle protestocuların yine karşı karşıya geldi.

Türkiye, Myanmar’da sivillere yönelik şiddeti kınadı. Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı:

- Myanmar'da sivillere yönelik bu aşırı şiddeti kuvvetle kınıyoruz. Sivillere yönelik bu tür eylemlerin derhal sonlandırılmasına, gözaltına alınan tüm seçilmiş liderlerin, siyasi şahsiyetlerin ve sivillerin derhal serbest bırakılmasına, demokrasiye dönüş için gerekli adımların atılmasına yönelik çağrımızı yineliyoruz.

Myanmar’da yaşananlara Birleşmiş Milletler ile 12 ülkenin savunma bakanlarından da tepki geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, askeri yönetimin gösterilere müdahalesini "kabul edilemez" olarak niteledi.

Ayrıca, ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Danimarka, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İngiltere savunma bakanları, silahsız göstericilere orantısız güç kullanıldığını belirterek kınama açıklaması yaptı.

# abd # türkiye # yunanistan # olu # danimarka # almanya # avustralya # protesto # Güney Kore # yönetim # japonya # Kanada # asker # Hollanda # italya # yeni zelanda # müdahale # şiddet # darbe # Sivil # Myanmar # askeri yönetim