Yeşil deniz kaplumbağaları Akyatan sahiline yumurtalarını bıraktı

Adana Akyatan sahili, yeşil deniz kaplumbağalarını ağırlıyor. Hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte anaç kaplumbağalar, kumsala yumurtalarını bırakmaya başladı.

Yeşil deniz kaplumbağaları Akyatan sahiline yumurtalarını bıraktı

Adana’nın Karataş ilçesi sahilleri, yeşil deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanlarından biri...

Hava sıcaklığının yükselmesiyle yumurtlama dönemine giren kaplumbağalar, gece saatlerinde, Çukurova Deltasının en geniş lagünü olan Akyatan Sahiline yumurtalarını bıraktı.

Gün ağarıncaya kadar süren yumurtlamalarının ardından kaplumbağalar, tekrar denize döndü.

Yaklaşık 22 kilometrelik Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda her yıl Mayıs-Eylül ayları arasında tekrarlanan yavrulama dönemi, görevlilerce yakından izleniyor. Tüm sahil şeridinde binlerce yavru kaplumbağanın denizle buluşturulması sağlanıyor.

Koruma altındaki yeşil deniz kaplumbağaları, izleme cihazlarıyla takip ediliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangır süreci anlattı:

- 2006 yılından bu yana 22 kilometrelik bu sahil şeridinde 6 bin yuvadan 220 bin yavruyu denizle buluşturduk. Geçen yıl bu alanımızda 520 yuvamız vardı. bu yuvalardan 20 bin civarında yavrumuzu denizle buluşturmuştuk. Bu yıl sezon yeni başladı. biraz da havaların geç ısınması nedeniyle şu anda 17 yuva tespit ettik. İnşallah geçen yılın üstünde bir sayı elde etmeyi hedefliyoruz.

- Kaplumbağalarımıza izleme cihazı takıyoruz. Gezdiği ve ürediği noktalar ile beslenme alışkanlıkları gibi konuları tespit etmek için yapıyoruz. Geçen yıl bir kaplumbağamızın Kuzey Afrika'ya kadar gittiğini tespit ettik. Oradan da dönüş yaptığını takip ettik.

# adana # Deniz # çukurova # yaban hayatı # Doğa Koruma ve Milli Parklar # kuzey afrika