Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Politika faizi yüzde 11,25'e geriledi. Merkez Bankası'ndan ölçülü faiz adımı geldi. 75 baz puan indirim ile piyasa beklentileri karşılandı. Yapılan açıklamada "istikrar" vurgusu öne çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faizin aşağıya inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık." dedi. Merkez'in bu adımına piyasaların ilk tepkisi ise olumlu oldu.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez'in faiz indirimi politikası sürüyor. 2020'nin ilk toplantısında da indirim kararı çıktı.

Ve o açıklama yapıldı. Merkez Bankası, 75 baz puanlık indirim yaptı. Böylece, yüzde 12 olan politika faizi yüzde 11,25’e geriledi. Geçen sene yaklaşık yedi ay yüzde 24 olarak uygulanan politika faizi beş ayda yarı yarıya düşürülerek yüzde 12'ye çekilmişti.

Merkez Bankası, Murat Uysal'ın başkanlığında yaptığı yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısınından "istikrar" mesajı çıktı.

"BÜTÜN ARAÇLAR KULLANILACAK"

"Son döneme ilişkin veriler iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara'da 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Gündeminde ekonomi de vardı. Tıpkı Merkez Bankası gibi "istikrar" vurgusu yaptı.

Bu açıklama ve faiz indirimi sonrası piyasalardan ilk tepki olumlu oldu. Dolar 5,87'den 5,85 liraya düştü. Borsadaki zirve yürüyüşü devam etti. Borsa İstanbul günün ilk yarısında 122 bin 482 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Merkez'in faiz kararını "ölçülü" ve yerinde bulan analistler, "enflasyon rakamlarına bakılarak" önümüzdeki aylarda da benzer adımlar atılabileceğini düşünüyor.

ulusal.com.tr

# faiz # Merkez Bankası # Para Politikası Kurulu # Merkez Bankası faiz