Seçim öncesi son düello

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat Partili rakibi Joe Biden, başkanlık seçimleri öncesi canlı yayında son kez karşı karşıya geldi. Tartışmaya, koronavirüs salgını ve ekonomi konuları damga vurdu. Dış politikada Rusya ve Çin ile ilişkileri gerginliğe neden oldu.

Seçim öncesi son düello

Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi adaylar son kozlarını paylaştı. Mevcut Başkan Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Partinin adayı Joe Biden, yaklaşık bir buçuk saat süren canlı yayında karşı karşıya geldi.

Başkan Adayları, altı başlıkta moderatörün sorularını yanıtladı. Bu başlıklar, kovid-19 ile mücadele, Amerikalı aileler, Amerika’da ırk, iklim değişikliği, ulusal güvenlik ve liderlik olarak belirlendi.

Trump, salgının bitmek üzere olduğunu söyledi. Trump yönetiminin salgınla baş etme yöntemlerini eleştiren Biden ise "önümüzde kara bir kış var" diyerek federal hükümetin salgın konusunda çok daha agresif adımlar atması gerektiğini belirtti. Adaylar Kovid-19 teşvik paketinin hala Kongreden geçmemiş olmasından dolayı birbirlerini suçladı.

Donald Trump yeniden başkan seçilmesi halinde atacağı siyasi adımlara ise değinmedi. Rakibi Biden'a oğlu Hunter Biden'ın Ukraynalı bir enerji firması ve Çin ile ilişkilerine yönelik çıkar çatışması suçlamalarını yineledi. "Biden'ın Amerikan halkına bir açıklama borcu var." dedi. Biden ise Trump'a yönelttiği ayrıştırıcı ve etik yoksunu lider suçlamalarını tekrarladı.

Amerikan istihbaratının Rusya ve İran'ın seçimlere müdahale etmeye çalıştığına dair açıklamalarının sorulması üzerine Joe Biden, "herhangi bir ülke Amerikan seçimlerine müdahale etmek isterse bunun bedelini öder." dedi. Trump'ı Rusya ve İran konusunda yeterince adım atmamakla suçladı. Trump ise "Joe, Rusya'dan 3,5 milyon dolar aldı bense tek kuruş almadım." ifadesini kullandı.

Adaylar, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler konusunda gerildi. Trump, göreve geldiğinde ülkesinin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile savaşın eşiğinde olduğunu ifade ederek, 32 milyon insanın ölümüne engel olduğunu söyledi. Biden ise başkan seçilmesi durumunda Kore'nin nükleer faaliyetleri üzerindeki kontrollerine devam edeceklerini ifade etti.

# rusya # amerika # iran # çin # Kovid19 # Biden # Kore # trum # ulusal güvenlik