Ulusal Kanal programı kitap oldu! Baltacı-Katerina efsanesinin sonu

Özlem Kumrular ve Mehmet Perinçek’in Ulusal Kanal’dahazırlayıp sundukları tarih programı “Zaman Treni” Doğan Kitap tarafından kitaplaştırıldı. Ulusal Kanal ekranlarında yaptıkları tarih söyleşilerine bazı ekler de yaparak kitap haline getiren Kumrular ve Perinçek, “Önsöz”de Ulusal Kanal çalışanlarına teşekkür etmeyi deunutmamışlar.

Ulusal Kanal programı kitap oldu! Baltacı-Katerina efsanesinin sonu

“Zaman Treni: Tarihin Renkli Vagonlarında Bir Seyahat” başlıklı kitap, tarihin farklı dönem ve alanlarında yeni “keşifler”e dikkat çekerken, bazı hataları da düzeltiyor. Örneğin Rusya’nın en önemli Osmanlı tarihi uzmanı Prof. Dr. M. S. Meyer’le yapılan söyleşide “Baltacı-Katerina efsanesi”ne son veriliyor.

Hatırlanacağı üzere Prut Savaşı’nda Baltacı Mehmet Paşa ile Çariçe Katerina arasında bir tür ilişki kurulduğuna dair zaman içinde çıkmış söylentiler ve tartışmalar bulunmaktaydı. Kumrular ve Perinçek, bu söylentileri Rus profesörMeyer’e sormuşlar ve şu cevabı almışlar:

“Rus kaynakları, Prut Seferi’yle ilgili Türkler arasındaki bu efsaneyi hiçbir şekilde doğrulamıyor. Zaten Baltacı Mehmed Paşa, 1711’de ölümle cezalandırıldı ve bu sebeple II. Katerina’yla buluşmaya kadar yaşamış olması mümkün değil.”

Bunun gibi birçok ilginç konuklara temas edilen kitapta Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Selçuk Esenbel, Pelin Batu, Güven Erkin Erkal gibi birçok tarihçi ve araştırmacıyla da söyleşiler bulunuyor ve şu soruların cevapları aranıyor:

Anadolu’da 4000 yıl önce ocakta ne pişiyordu?

Halil İnalcık’a göre Osmanlı tarihinde efsane olarak gelişen ve yıllardır yanlış bilinen olaylar hangileri?

Venedik arşivinden Osmanlı tarihini yeniden yazdıracak hangi belgeler çıktı?

Türklerin de ütopyaları var mı?

Osmanlıca diye bir dil var mı?

Milli Mücadele'de gizli Türk-Japon temaslarının önemi neydi?

Atatürk’e göre Türkler neye tapardı?

Samurayların İkinci Dünya Savaşı'nda ne işi vardı?

Canavarların da bir tarihi var mı?

Türkiye’ye ilk “cereyanlı gitar” ne zaman geldi?

ulusalkanal.com.tr

# ulusal kanal # mehmet perinçek # özlem kumrular # Pelin Batu # halil inalcık