Operasyon kapıda! Habur yolu değişecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Bağdat’ın çağrısına rağmen devretmediği sınır kapılarına müdahale kapıda. Erbil'e büyük gelir kaynağı sağlayan 4 kapının kontrolünün, yakın zamanda Irak, İran ve Türkiye'nin ortaklaşa askeri operasyonu ile el değiştirmesi bekleniyor.

Operasyon kapıda! Habur yolu değişecek

Irak merkezi hükümeti anayasaya aykırı dedi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi dinlemedi... Başta bölge ülkeleri olmak üzere Uluslararası kamuoyundan "Ertele" çağrıları geldi, Barzani hiç birini umursamadı.

25 Eylül'de yapılan ve uluslararası geçerliliği olmayan sözde bağımsızlık referandumu sonrası IKBY yönetimine yöneliğk yaptırım ve tedbirler artıyor.

Erbil ve Süleymaniye'ye uluslararası uçuşlaın durdurulmasının ardından sıra, Barzani yönetiminin devretmeye yanaşmadığı sınır kapılarına geldi.

Irak ordusu, IKBY ekonomisinin can damarı olan Habur Sınır Kapısını almaya hazırlanıyor.

Türkiye ve İran’ın da desteğiyle yapılacak operasyonlar toplamda 4 sınır kapısını kapsıyor. Şırnak-Silopi’deki habur Sınır Kapısı’nda Irak askerleri, Mehmetçiğin desteğiyle kontrolü devralacak. Habur üzerinden ticaret yolu Irak'ın kuzeyinden geçerek Bağdat’a ulaşan yolun değiştirilmesi de gündemde. Yeni güzergâhın Zaho, Zumar ve Başika üzerinden Musul’a ulaşılacak şekilde değiştirilmesi planlanıyor. Bu güzergahın seçilmesinin sebebi ise Başika’daki Türk askerinin ticaret hattının güvenliğini sağlaması olduğu belirtiliyor.

İran’da ise 3 sınır kapısı IKBY kontrolünde bulunuyor. Erbil’e bağlı Hacı Omeran-Temerçin Sınır Kapısı, Süleymaniye’ye bağlı Başmak Sınır Kapısı ve Peravizhan Sınır Kapısı. Yakında başlaması beklenen operasyonlarla bu sunur kapılarında kontrol, İran askerinin desteğiyle merkezi yönetime devredilecek. Ticaret yollarının güvenliği de İran ve Irak askeriyle sağlanacak.

Sınır kapılarının kontrolünün Bağdat’a devriyle birlikte Barzani yönetimi önemli bir gelir kaynağından mahrum kalmış olacak.

ulusal.com.tr

# habur # türk ordusu # ıkby # bağdat # erbil # Süleymaniye # ırak ordusu