Foreign Policy Meral Akşener’e methiye düzdü

ABD dış politikasının belirlenmesinde etkili olan Foreign Policy dergisi, güzellemeler yaptığı MeralAkşener’in Erdoğan’ın yerini alma potansiyeli olduğunu ileri sürdü

Foreign Policy Meral Akşener’e methiye düzdü

Dünyaca ünlü dergi Foreign Policy’de yayınlanan analizde Meral Akşener için, “Erdoğan’ın politik haremine katılmayı reddeden kadın” dendi ve “Erdoğan’ın en büyük iç tehdidi” ifadesi kullanıldı. Övgülerle dolu yazıda Akşener’in kıyafetinden kınasına kadar 4 sayfalık analiz yapıldı. Foreign Policy, Akşener’i Türk mitolojisindeki Asena’ya benzetirken, “60 yaşındaki deneyimli siyasetçinin uğradığı hakaretler ve suçlamalar karşısındaki duru- şuyla Erdoğan’ın en potansiyel rakibi” konumunda olduğunu iddia etti.

‘ATEŞLİ BİR MİLLİYETÇİ BÜYÜKANNE’

Yazıda, “Erdoğancıların potansiyel rakiplerini gözden dü- şürmek amacıyla kullandıkları ‘Gülenci, FETÖ’cü, PKK’lı vb’ gibi iftiraların Akşener’de işe yaramadığı, ateşli bir milliyetçi büyükanne olan Akşener’in, dindar bir Müslüman olmakla birlikte İslamcı olmadığı, Kürtler tarafından da sevilmediği” fakat 1990’larda askerin siyaset üzerindeki etkisine direnmesi sayesinde Akşener’in İslamcılar tarafından sevildiği söylendi.

‘MHP HIZLA KAN KAYBEDİYOR’

Akşener’in mevcut duruşuyla Erdoğan’ın olağanüstü cumhurbaşkanlığı yetkilerini elde etmesinin önündeki engellerden biri haline geldiği ileri sürülürken, MHP lideri Devlet Bahçeli ve Meral Akşener arasındaki mücadele de yazıda anımsatıldı. Eline yaktığı Türk bayrağı şeklinde kına ile medyada viral olduğu söylenirlen, kendisine karşı olan Bahçeli’nin ise ‘siyasi şeytanla’ işbirliği yaptığı iddia edildi. Erdoğan’ın darbeleriyle gücünü yitiren CHP ve HDP’nin dışında, Akşener’in etkili bir ‘Hayır’ kampanyası yürüttüğü, referandumdan sonra takipçilerini sokağa davet ettiğine dair sosyal medya payla- şımları ile referandum sonrasında da mücadelesini koruduğu belirtilirken, aşırı milliyetçi Akşener’in meteorik yükselişi, ‘muhteşem’ olarak tanımlandı. Akşener’in bir kadın olarak Türk siyasetindeki maçolara karşı duruşuyla sevgi ve saygı kazandığı ileri sürülürken, saçından giyimine ve tercih ettiği takılara kadar Ak- şener’in bir şıklık abidesi olduğu da vurgulandı. AKP kanadından kendisine yöneltilen “Gülenci” suçlamalarına “Gülenci görmek istiyorlarsa aynaya bakmalılar” diye yanıt veren Akşener’in bu sözlerine kalabalığın coşkuyla katıldığı, milliyetçilerin önemli bir kesiminin ise Erdoğan’ın başkanlık hayaline karşı çıktıkları, MHP’nin hızla kan kaybettiği de anımsatıldı.

‘DEMİR LEYDİ’

MHP’de Bahçeli’nin halen desteklendiği, fakat parti içerisinde artık daha genç ve dinamik bir liderin görülmek istendiğinin de gizli olmadığı söylenirken, Erdoğan’ın en büyük korkularından birinin ‘demir leydi’ lakabıyla anılan Akşener’in MHP’nin başına geçmesi olduğu ileri sürüldü.

‘SOL-LAİK KESİM BİR SÜRE DESTEKLEYEBİLİR’

Türk siyasetinde Erdoğan’ın İslamcı kanadını etkileme potansiyeli olan yegane kişinin Meral Akşener olduğu ileri sürülürken, deneyimli politikacının Erdoğan’ı iktidardan indirmek isteyecek sollaik kesimi tarafından da bir süre desteklenme potansiyeli olduğu iddia edildi. Erdoğan’dan uzaklaşan eski AKP’lilerin, bazı merkez sağ figürlerinin, ve Bahçeli tarafından kaçırılan milliyetçilerin de Akşener etrafında toplanması durumunda, Erdoğan’ın ‘tek partili’ yönetiminin büyük tehdit altına gireceği savunuldu.

‘BAŞINA DEMİRTAŞ BENZERİ ŞEYLER GELEBİLİR’

Erdoğan’ın yanında olmak ya da susmak arasında bir tercih yapmayı reddeden “dişi kurt” Akşener’e karşı Erdoğan’ın nasıl tepki vereceği konusunun ilginç olduğu kaydedilirken,”HDP’li Selahattin Demirtaş’ın hapse atılması gibi, Akşener’in de başına benzer şeylerin gelebileceği” iddia edildi.

‘TANRISIZ BİR KÜRT KADINI YERİNE...’

Buna rağmen, popüler bir milliyetçiyi hapsetmenin bir Kürt siyasetçiyi hapsetmek kadar kolay olmadığı söylenirken, milliyetçilerin sokağa dökülme ve ortalığı yangın yerine çevirme potansiyellerinin Erdoğan’ı korkutacağı da belirtildi. Erdoğan’ın karşısında ‘Tanrısız bir Kürt kadını’ yerine ‘Müslüman Türk anneanne’ figürü görmesinin atacağı adımlar konusunda kendisini dini anlamda da zora sokabileceği savunulurken, bu tip bir karşılaşmanın geçmişte Erdoğan’ın atlatmayı başardığı tehlikeler kadar kolay olmayabileceği ileri sürüldü. Aydınlık

# meral akşener # Foreign Policy